Wat is Design Thinking?
Design Thinking is een manier van denken die helpt om oplossingsgericht te kijken naar uitdagingen en beter inzicht te krijgen in wat je klant precies wil. Design Thinking is een methode dat uitermate geschikt is om toe te passen binnen innovatieprocessen.
Het proces van Design Thinking bestaat uit vijf stappen:
- Empathize: wie is je doelgroep en wat beweegt hen?
- Understand / define: welke problemen wil je oplossen?
- Ideate: welke oplossingsrichtingen zie je?
- Prototype: hoe zou de oplossing eruit kunnen zien?
- Validate / test: wat vinden klanten en stakeholders van deze oplossing?
Is je probleem nog niet volledig helder? Is er nog wat meer tijd en ruimte nodig om te exploreren? Wil je dat dit proces binnen een kader gebeurt, zodat je ook komt tot daadwerkelijk stappen zetten? Dan kan Design Thinking een geschikte agile methode zijn.
Design Thinking helpt ons bij het inleven in klanten, probleemstellingen te definiëren, oplossingsrichtingen te verkennen en om producten en diensten uit te werken en te testen.
Design Thinking en agile organiseren
Design Thinking wordt vaak gebruikt als losstaande methode en is met name bekend als kader om problemen te verhelderen, te testen en oplossingen te zoeken. Maar wat is dan de volgende stap? Met agile organiseren hanteren we vaak de quote ‘probleem bekend, oplossing onbekend’. En daar wordt de mooie verbinding tussen Design Thinking en agile organiseren duidelijk. Design Thinking kunnen we gebruiken om eerst het probleem duidelijk te krijgen. Vervolgens kijken we wat de best aansluitende agile werkwijze is om de volgende stap te zetten.
Design sprint
Een compacte en effectieve werkvorm van Design Thinking is de design sprint. In een design sprint werken we met een product owner en multidisciplinair team in een week naar een werkend prototype van een dienst of product. De sprint telt vijf gerichte stappen naar een werkend prototype en bestaat uit een vast aantal dagen. Dit kan een werkweek van maandag tot vrijdag zijn, waarbij de dagen allemaal een bepaalde functie hebben in het oplossen van een van te voren geïdentificeerd probleem.
- Dag 1: Verkennen en in kaart brengen van het probleem,
- Dag 2: Uitwerken van schetsen van mogelijke oplossingen,
- Dag 3: Er wordt besluiten genomen en gestart met het ontwikkelen van de verschillende testen,
- Dag 4: Er worden prototypes gemaakt en ingezet om testresultaten te krijgen,
- Dag 5: Feedback ophalen en op basis hiervan verder verbeteren.
Een design sprint is verrassend effectief en levert in een van tevoren bepaalde tijd een maximaal resultaat.
Starten met Design Thinking
Ben je benieuwd hoe design thinking kan bijdragen aan jouw organisatie? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden van design thinking en het werken in design sprints. Vul vrijblijvend onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.