Onze expertise
Organize Agile is toonaangevend op het gebied van Agile HR coaching en training. Onze experts hebben jarenlange ervaring in HR en zijn gecertificeerde Agile HR coaches en trainers. Dit heeft naast ons boek Agile HR (2017, 7e druk) ook geleid tot de State of Agile HR. Hierin onderzoeken we jaarlijks wereldwijd de ontwikkelingen in het HR vakgebied.
De afgelopen jaren hebben we trainingen en coaching verzorgd op het gebied van Agile HR in onder meer Peru, Chili, Turkije, de VS, Australië en Singapore.
Voor wie?
Deze dienst is specifiek gericht op HR-professionals en -managers die op zoek zijn naar manieren om hun HR-processen te verbeteren en hun organisatie wendbaarder te maken.
De grootste uitdaging voor HR is durven loslaten wat we al die jaren ervoor zo zorgvuldig hebben opgebouwd en durven te erkennen dat onze HR practices en tools de huidige ontwikkelingen niet meer ondersteunen en misschien zelfs wel blokkeren.
Liesbeth Pel, directeur HR & communicatie. BSH Nederland
Onze aanpak
Uiteraard is ieder begeleidingstraject maatwerk, maar in grote lijnen bestaat onze Agile HR-aanpak uit zes stappen:
- Stap 1: Het creëren van een Agile mindset
We beginnen bij het creëren van de juiste mindset. Het is belangrijk als HR-team de tijd te nemen om de (agile) mindset te begrijpen en vooral te vertalen naar het dagelijks werk. Hierbij kunnen (nieuwe agile) teamregels helpen. Door middel van Training en coaching leren we jou en je team hoe je Agile HR in de praktijk kunt brengen en hoe je het kunt integreren in de dagelijkse werkzaamheden. Zo staan we bijvoorbeeld stil bij wat dit voor het leiderschap betekent. Wat hebben leiders te ontleren en hoe faciliteer ik hierin als HR professional?
- Stap 2: Het formuleren van een gezamenlijk doel
Samen met de HR-afdeling formuleren we een gezamenlijk en wendbaar HR-doel. We prioriteren de acties die hieraan bijdragen en bepalen de metrics om dit succes transparant te maken. Hierbij zorgen we ervoor dat Agile HR doelstellingen dusdanig worden opgesteld, zodat ze in lijn zijn met bredere HR-doelen en de business strategie.
- Stap 3: Andere inrichting en aanpak HR-afdeling
Een verandering vraagt om een andere inrichting van de HR-afdeling, sturing en werkaanpak. Deze inrichting dient bij te dragen aan de wendbaarheid, transparantie en waardecreatie. Hier kunnen agile werkwijzen als scrum, kanban en agile portfolio management helpen. Samen kijken wij welke werkwijze het beste past bij jullie manier van werken en organiseren. Standaard brengen wij hierbij de volgende vier Agile principes in praktijk:
- Flexibele strategie, waarin een duidelijke purpose centraal staat en je voortdurend kunt bijsturen
- Multidisciplinaire teams, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn en snel en zelfstandig kunnen handelen en experimenteren
- Werken in korte cycli, waarin telkens concrete resultaten worden opgeleverd
- Visueel werken, zodat altijd inzichtelijk en transparant is waar je mee bezig bent
- Stap 4: Andere rollen en invulling
De HR-aanpak van de toekomst vraagt vaak om andere rollen en de invulling daarvan. Een handige stap is om naar een generieke HR-functie te gaan, met daar omheen rollen. Deze rollen zijn tijdelijk van aard, een persoon kan meerdere rollen hebben die regelmatig geëvalueerd worden.
- Stap 5: Elke dag waarde toevoegen
Alle professionals binnen de HR-afdeling dienen hun vizier te verschuiven van een ‘one size fits all’-aanpak, naar “elke dag waarde toevoegen”, zodat alle medewerkers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen voor de uiteindelijke klant. We laten de ‘one-size-fits-all’-gedachte los. Ieder team heeft namelijk zijn eigen behoeften en wat waarde heeft verschilt dus ook per team. Dit betekent onder meer dat we “stoppen met het denken in middelen” (zoals trainingen, online leerportalen). We onderzoeken wat onze klanten echt willen en nemen hen kortcyclisch mee in onze ‘oplevermomenten’.
- Stap 6: Vernieuwen van HR instrumenten
Middels een transparante backlog prioriteren we de HR-instrumenten die als eerste aangepakt dienen te worden. Vaak zijn dit het functiehuis, onboarding en offboarding, beloning en performance management.