Aan de slag met Leiderschap coaching

Agile leiderschap is een manier van leidinggeven die zorgt voor wendbaarheid van individu, team en organisatie. Organize Agile biedt coaching en training om deze manier van denken, werken en organiseren eigen te maken. Hoe geef je leiding aan een wendbare organisatie? Wat moet je doen en vooral laten en welke tools zijn er beschikbaar om je hierin te helpen?

agile leiderschap coaching pionnetjes

Starten met Agile Leiderschap?

De uitdaging

Als leider in een wendbare organisatie wordt er veel van je gevraagd. De overgang van traditioneel leiderschap naar agile leiderschap is groot, omdat je niet enkel nieuwe instrumenten leert, maar ook een andere manier van denken en kijken naar de wereld.

We zien zowel nieuwe als ervaren agile leiders vaak worstelen met:

 • Hoe zorg ik voor een wendbare strategie?
 • Hoe balanceer ik een duidelijke visie en sturing met medewerkers zichzelf laten organiseren?
 • Ik ben leider van een agile team, wat vraagt dat van mij?
 • Welke begeleiding moet ik een zelforganiserend team nog geven?
 • Hoe zorg ik voor meer draagvlak binnen mijn organisatie voor deze manier van werken?
 • Hoe zorg ik voor grip als ik minder vasthoud aan vooraf bedachte plannen?
 • Hoe zet ik nieuwe instrumenten zoals Obeya of Agile Portfolio Management goed in? Kun je mij helpen sneller resultaat te behalen en valkuilen voorkomen?

Met leiderschaps coaching helpen we jou te ontwikkelen als agile leider, zodat je sneller de volgende resultaten kunt behalen:

 • Een strategie die visueel, flexibel en altijd up-to-date is.
 • Hogere prestaties van zelforganiserende teams.
 • Effectieve agile en scrum teams.
 • Grip en overzicht met instrumenten zoals Obeya of Agile Portfolio Management.
 • Sneller klantwaarde leveren.
 • Tevreden medewerkers.
 • Een geslaagde agile transformatie.

Ons aanbod

Leiderschapscoaching in wendbaar denken, werken en organiseren

Leidinggeven aan een wendbare organisatie betekent dat je een andere bril moet opzetten. Coaching door een ervaren agile leiderschapscoach helpt je om op een andere manier naar je organisatie en gedrag te kijken. Dergelijke coaching is altijd maatwerk en begint met een degelijke intake om jouw behoefte en context te begrijpen.

Leiderschapscoaching in Agile Portfolio Management en Obeya

Op strategisch niveau zijn er verschillende werkwijze en tools die het leiderschap in een agile organisatie kunnen ondersteunen. Zo is Obeya bij uitstek geschikt om strategie en praktijk aan elkaar te koppelen en is agile portfoliomanagement zeer geschikt om een hele organisatie,  afdeling, tribe of grote hoeveelheid agile teams gefocust te laten werken aan de oplossingen die op dat moment het belangrijkst zijn. 

Leiderschapscoaching als onderdeel van een agile transformatie

Leidinggeven aan een organisatie in transitie vraagt een inspirerende visie, duidelijke kaders, voorbeeldgedrag van leidinggevenden en het vermogen om om te gaan met onzekerheid.

Naast ondersteuning in het transformatieproces zelf bieden we daarom ook altijd coaching aan leiders in een organisatie in transformatie. Ervaren leiderschapscoaches van Organize Agile

3-daagse training Leiderschap in wendbare organisaties

In onze 3-daagse opleiding Leiderschap in wendbare organisaties (open of in-company) nemen onze ervaren trainers je mee in wat leidinggeven aan wendbare organisaties betekent, hoe je het doet, én wat het van je vraagt. Al onze trainers werken ook in de praktijk 

Voor wie is agile leiderschap coaching geschikt?

We bieden agile leiderschap coaching voor iedereen in een leidinggevende positie die bekend is met de basis van agile werken en zich wil ontwikkelen in deze manier van leidinggeven. We werken op verschillende niveaus: van directeuren, CEO’s en afdelingshoofden tot teamleiders.

Onze aanpak

Agile leiderschapcoaching is maatwerk. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om te verkennen met welk traject wij jou het beste kunnen helpen. Over het algemeen bestaat een traject uit de volgende onderdelen:

 • Intake
  Tijdens de intake verkennen we jouw situatie en formuleer je jouw ontwikkelvraag en de gewenste resultaten die je wilt halen. Op basis hiervan maken we een stappenplan voor de coaching sessies.
 • Coaching sessies
  In 3 tot 8 coaching sessies werken we aan jouw ontwikkelvraag. Waar nodig of gewenst werken we volgens “voordoen, samen doen, zelf doen”. Dit betekent dat we kunnen helpen in het faciliteren van belangrijke sessies.
 • Regelmatige evaluatie
  We evalueren elke 3 sessies en op het einde van de sessies of deze bijdragen aan jouw ontwikkeling en of je de gewenste resultaten haalt. Op basis daarvan sturen we steeds bij, zodat we steeds het juiste blijven doen.

Onze expertise

Wij hebben ervaring met agile werken buiten de IT, in zowel de commerciële als de publieke sector. Onze ervaring met de publieke sector én aandacht voor de zachte kant van agile is onderscheidend van Organize Agile.

We werken met directeuren en CEO’s aan een wendbare strategie door een Obeya, met afdelingshoofden aan agile portfolio management, en met talloze teamleiders in leiding te  geven aan agile teams. We hebben aandacht voor zowel de harde kant (inzet instrumenten) als de zachte kant (gedrag, interpersoonlijke vaardigheden en mindset).

Leer hier wat agile leiders zeggen over onze begeleiding:

6 lessen in agile leiderschap van de Nationale Politie
Nienke van de Hoef
interview met Geertrui Verbraak – Agile leiderschap bij een waterschap
Bart Claassen
Interview met Edgar Stormbroek over Agile Leiderschap – De wereld weer een stukje mooier maken
Saskia Vermeer-Ooms
Interview met Anja Haver over Agile leiderschap – wendbaar werken aan de stad
Gidion Peters
Agile leiderschap bij Kloeckner – Vrijheid en verantwoordelijkheid
Geeke van Bruggen

Meer weten over agile leiderschap?

Waarom agile transformatie top roofdieren nodig heeft
Michiel van Gerven
Leiderschap in Agile organisaties: experimenteren & leren kun je leren!
Organize Agile
Beter Agile Leiderschap bij zelforganiserende teams met de Beslissingscirkel
Mark Marijnissen
Leiderschap in Agile organisaties: Agile voorbeeldgedrag
Organize Agile
3 tips voor agile leiderschap
Nienke van de Hoef