Aan de slag met Agile Coach coaching

Een wendbare organisatie drijft op agile teams. Dat kunnen teams zijn die Scrum toepassen, Kanban gebruiken of meer naar Design Thinking neigen. Het ene framework is niet per se beter dan het ander; het gaat erom dat je de meest effectieve aanpak kiest voor het type werk. En hoe je daar de teamleden en stakeholders in weet te betrekken, te enthousiasmeren, faciliteren, instrueren en te coachen. Zie hier de waarde van de Agile Coach!

De Agile Coach helpt medewerkers te groeien in hun agile rol en mindset. Dan denk je snel aan Scrum Masters, Product Owners of Ontwikkelteams. Maar een Agile Coach begeleidt en adviseert ook het management. Bijvoorbeeld in toepassing van Obeya of in Agile Portfolio Management. Of in Agile Leiderschap. Of in het opschalen van Agile teamwerk binnen de organisatie. Kortom, de Agile Coach is voortdurend bezig met het ontwikkelen van de organisatie in het algemeen en medewerkers in het bijzonder. Maar…. wie helpt de Agile Coach in zijn of haar ontwikkeling?

agile coach in the need of help

Wil jij je jezelf (blijvend) ontwikkelen als Agile Coach? Laat je dan on-the-job coachen door een vakbroeder of -zuster.

Voor wie is Agile Coach coaching?

Ben jij bijvoorbeeld een ervaren Scrum Master die de stap wil maken naar de rol van Agile Coach? Of ben je al langer Agile Coach, maar zoek je nog wat extra’s om jullie organisatie naar een hoger agile peil te brengen? Of vind je het gewoon vanzelfsprekend dat je regelmatig je rol en effectiviteit als Agile Coach onder de loep neemt? Dan kan het helpen om ook jezelf te laten coachen. Liefst door een professional uit onze stal, maar wel in jouw eigen werkveld.

De uitdaging

Je kunt je door ons laten coachen over het hele spectrum van Agile Coaching. Als een algehele, periodieke keuring, ofwel een APK’tje voor jezelf. Maar redelijkerwijs heb je leerthema’s die net iets meer voor jou van toepassing zijn dan andere. Denk aan:

 • Praktische tools en skills
  Heb je vragen als: Hoe bekwaam ik me dieper in specifieke agile methodologieën, zoals design sprints? Of: Hoe haal ik meer uit metric-methodes, zoals een agile heatmap? Of: Ik wil leren hoe je Magic Estimation inzet op onze portfolio.
 • Coachingsvaardigheden in agile context
  Denk aan: Wat is het verschil tussen mij als coach en als mentor? Hoe zet ik weerstand rond mijn teams om naar medestand? Hoe onderscheid ik verschillende ontwikkelfasen van een team en leer ik daarop te interveniëren? Hoe blijf ik tijdens coaching uit de oplossingsmodus en laat ik anderen meer zelf ontdekken?
 • Strategisch adviseren en organiseren
  Worstel je met gedachten als: Hoe kan het aantal agile teams slim opschalen? Of: Hoe leer ik beter te organiseren langs waardestromen en dat over te brengen? Hoe versterk ik mijn rol in Agile Portfolio Management?
 • Agile Leiderschap
  Hoe versterk ik mijn eigen agile leiderschap? Of: Hoe kan ik mijn leidinggevenden beter coachen in dienend leiderschap? Hoe help ik de agile mindset op bestuurlijk niveau te versterken?

Dit zijn slechts voorbeelden. Met welke coachingsvragen wil jij aan de slag? Welke ambities heb je als Agile Coach? En hoe verhouden die zich tot de ambities en ruimte binnen je organisatie? Om daar een beeld van te krijgen en je daar reëel in te begeleiden, coachen wij dus on the job.

Onze aanpak

Als Agile Coach weet je zeer waarschijnlijk hoe een coachingstraject is opgebouwd. Maar voor de duidelijkheid willen we dit toch even noemen. Elk traject begint bij ons met:

 1. Een vrijblijvende intake
  In dit (beeld)gesprek maak je kennis met één van onze agile coaches. We formuleren samen jouw werkelijke coachingsbehoefte: wat wil je ontwikkelen, met welk effect en tegen welke achtergrond gebeurt dat? Als het goed is, ontstaat in dit stadium voldoende ‘klik’ om de coaching echt aan te gaan.
 2. Coachingscontract
  Hierin stellen we samen de praktische afspraken en voorwaarden vast (hoe vaak, op welk moment, in welke setting, tegen welk tarief). En we omschrijven inhoudelijke kaders als: met welk doel gaan we aan de slag, wie mag hier (niet) bij betrokken worden en hoe gaan we om met vertrouwelijke informatie, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak?
 3. Coaching sessies on the job
  Ons coachingstraject bestaat uit minimaal drie, maar meestal uit zo’n zes sessies, inclusief afsluiting. Na elke sessie stellen we samen de scope voor de volgende sessie vast. In ieder geval zal onze coach jou in je rol als Agile Coach uitvoerig observeren en jou daarop laten reflecteren. Vervolgens helpt onze coach je nieuwe vaardigheden en/of gedrag te ontwikkelen.
 4. (Eind)evaluatie
  Hierin blikken we samen terug op het hele coachingstraject. Desgewenst kan dat met een leidinggevende. Ook stellen we samen vast wat er, in ieder geval op persoonlijk vlak maar ook in de context, kan worden gedaan om te blijven ontwikkelen op agile gebied.

Onze expertise

Al onze coaches hebben veel praktijkervaring in agile coaching en vullen dat aan met theoretische achtergrond in Psychologie, Veranderkunde, Communicatie of Systemisch Werken. Onze coaches zijn ICP-ACC of ICP-BAF gecertificeerd.

Meer lezen over Agile Coach coaching

Agile Visual Management voorbeeld

Wat is Agile?

Agile is een manier van denken, werken en organiseren die draait om wendbaarheid. Het stelt organisaties in staat om snel en effectief in te spelen op veranderingen. Daarbij staat tevredenheid...

agile coach aan het werk

Wat is een Agile Coach?

We zouden ons er makkelijk van af kunnen maken door te zeggen dat een agile coach organisaties en teams coacht naar een agile werkwijze. Dit zal waarschijnlijk je vraag niet...

Verder leren

Agile Coach opleiding
Richt je organisatie in als een skatepark, zo leer je te ‘surfen’ op veranderingen in complexe omgevingen
Michiel van Gerven