Wat is een Agile Coach?

We zouden ons er makkelijk van af kunnen maken door te zeggen dat een agile coach organisaties en teams coacht naar een agile werkwijze. Dit zal waarschijnlijk je vraag niet beantwoorden. De functie is namelijk uitermate dynamisch. We leggen je graag uit wat een agile coach is.

Ben je volledig nieuw in Agile? Lees dan eerst deze blog over ‘Wat is Agile?’

agile coach aan het werk

Scrum trainingen

Scrum Company geeft trainingen om van jou een echte agile specialist te maken.

Positie in de organisatie

Een agile coach bevindt zich op het snijvlak van strategie en tactiek. Dit betekent dat zij/hij in staat is om de strategie van een organisatie om te zetten naar tactiek.

In de praktijk kan dat inhouden dat een agile coach op dezelfde dag sparringpartner is van het top management én dat zij/hij de scrum masters traint in groepsdynamiek.

Omdat een agile coach dé agile ambassadeur is van een organisatie, wordt er vaak naar haar/hem gekeken bij verandervraagstukken. Een goede agile coach heeft dus wat meer bagage dan louter Agile. We noemen een agile coach niet voor niets vaak een veranderkundige. De dynamiek en grootte van een organisatie bepalen vaak in hoeverre de agile coach ook een veranderkundige is. Een goede basis voor een agile coach is een opleiding in bedrijfseconomie of bedrijfskunde.

Rollen van een agile coach

Nu wordt het wat ingewikkelder. Een agile coach heeft namelijk meerdere petten op. We leggen ze hier kort één voor één uit:

  • Coach 

In de rol van coach maakt een agile coach potentieel zichtbaar. Je kunt daarbij denken aan het zichtbaar maken van talenten die we nog niet zagen of prestaties die onbereikbaar leken. Een agile coach is de grootste supporter van agile teams. Overigens hoor je de agile coach niet alleen maar juichen maar zoekt ook de randjes op. Hoe komen teams anders uit hun comfortzone om topprestaties te leveren?

  • Instructeur

De agile coach deelt kennis en inzichten. Je kunt dit het beste vergelijken met de rol van een docent. De docent zorgt dat leerlingen de juiste oefenstof ontvangen en dat zij die onder de knie krijgen. Een valkuil hierbij is dat de agile coach niet louter zendt maar teams of rollen laat leren door te ervaren. Zenden is noodzakelijk maar in veel gevallen slechts de start van het onder de knie krijgen van de oefenstof. Een prachtige manier om dit mogelijk te maken is door de zogeheten ‘Training From The Back Of The Room’-methode. Hierover is veel online te vinden.

  • Facilitator

De naam zegt het eigenlijk al: je bent vooral aan het faciliteren. We praten dan over het faciliteren van werkvormen, al dan niet tijdens agile ceremonies. Als je op de geleerden afgaat, hoort een facilitator vooral het proces en de voortgang te bewaken en is een gids naar oplossingen. Natuurlijk is dit waar maar in de praktijk betekent dit toch vooral dat je rugzak goed gevuld is met verschillende werkvormen. Je weet wanneer je ze kan of moet inzetten. Ook hier is een veelgebruikte methode erg handig: Liberating Structures. Ervaren agile coaches weten improviserend deze werkvormen in te zetten wanneer zij dat nodig vinden.

  • Mentor

De mentor-rol is een erg interessante rol omdat die niet zomaar voor iedereen is weggelegd. In de rol van mentor kan de agile coach pas echt laten zien wat zij/hij allemaal kan. Voor deze rol heb je simpelweg gewoon agile vlieguren nodig. Deze rol kun je niet invullen zonder ervaring. Nu snap je misschien waarom van een agile coach ervaring gevraagd wordt met Scrum, DevOps, Kanban, Design Thinking of een willekeurige andere agile werkvorm. De agile coach valt terug op ervaring maar op een wat subtielere manier dan in de rol van Instructeur. Vragen als “Heb je dit al eens geprobeerd?” of “Uit ervaring weet ik dat het handig is om…”, werken goed in de mentor-rol. Goed om te weten: de mentor-rol is vaak een 1-op-1 rol met een teamlid of rol. Een teamlid kan bij de agile coach terecht met vragen als zij/hij even vastzit en het even niet meer weet. Dan is het fijn om terug te vallen op een ervaringsdeskundige.

Vaardigheden en ervaring van een agile coach

Nu je weet welke positie in de organisatie en welke rollen de agile coach heeft, heb je misschien al een beeld van het ideale profiel van een agile coach. Dit plaatje is helaas moeilijker te schetsen dan het lijkt.

Omdat de agile coach zoveel verschillende rollen aanneemt, lijkt een agile coach een alleskunner. Misschien is dat ook wel zo. Het is alleen zo dat ieder mens een dominante rol heeft. Dit kan te maken hebben met je (aangeboren) talenten maar ook met je ervaringen in je privé- en werkende leven. We zien in de praktijk vaak dat leergierige en nieuwsgierige mensen het goed doen als agile coach. Enerzijds sta je dan steeds open voor nieuwe ideeën en anderzijds leer je goed te luisteren. Als je een goed gevoel hebt voor ‘onderstroom’, kun je ervan uitgaan dat je een belangrijke vaardigheid hebt om organisaties en teams verder te helpen. Jammer, want hiermee alleen redt je het niet.

Je zult ook wat moeten weten van organisatieontwikkeling, waardestromen en advies. Er wordt immers vaak naar de agile coach gekeken als zich een probleem voordoet. Dan is het wel handig als de agile coach weet hoe organisaties zich kunnen ontwikkelen en welke krachten daarbij spelen. Sorry dat we je dus niet op een presenteerblaadje geven welke vaardigheden en ervaring agile coaches nodig hebben. Je moet hier nu eenmaal het goede gesprek over voeren. Of dat nu met je werkgever of opdrachtgever is: je moet altijd een contract maken. Een contract waarin staat wat van jou als agile coach verwacht wordt.

Meer weten?

Wil je meer weten over agile coaching? Neem dan contact op met één van onze agile coaches of volg de Agile Coach opleiding.

Scrum Company, de opleidingstak van Organize Agile, helpt je om agile succesvol toe te passen in een non-IT omgeving. De opleidingen zijn praktijkgericht, op maat en interactief.