Aan de slag met Scrum Master coaching

Effectieve agile teams zijn de motor van een wendbare organisatie. De meest toegepaste agile methodiek is Scrum. Daarbij draait alles om het samenspel tussen het Ontwikkelteam, de Product Owner en de Scrum Master. De Scrum Master heeft hierin vooral de rol van facilitator, coach en bewaker van de agile principes.

Op papier is de rol van Scrum Master helder, maar vaak is de praktijk weerbarstiger, complexer. Scrummen blijft mensenwerk en dat vraagt dus om meer dan strikt volgen van het scrum-raamwerk.

De kunst is om je als Scrum Master staande te houden in de groep en tegelijkertijd flexibel mee te bewegen. Daar heb je harde en softe skills voor nodig. Wil je die blijven ontwikkelen, dan kan coaching on the job je daar zeker bij ondersteunen.

Illustration for scrum master at work

Wil jij jouw Scrum Master-schap naar een volgend niveau tillen?

Voor wie is Scrum Master coaching?

Of je nu beginnend Scrum Master bent of al een tijd in het vak zit; coaching on the job kan jou helpen om jezelf, en zodoende ook jouw team, naar een hoger agile niveau te tillen.

Je kunt je laten coachen op een specifieke behoefte of bijzonder traject. Maar ook een ‘APK’-tje, ofwel periodieke check van je kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden, kan verrassend veel nieuwe inzichten brengen om je spreekwoordelijke zaag scherp te houden.

De uitdaging

Je kunt je in de volle breedte van de rol als Scrum Master laten coachen of op specifieke delen, zoals:

  • Facilitators-vaardigheden
    Heb je vragen als: Hoe kan ik meer halen uit de scrum ceremonies, zoals de kickoff en retrospective? Hoe komen wij tot betere Definition of Done’s en Definition of Fun’s? Hoe organiseer ik een daverende Pressure Cooker? Hoe laat ik mijn team beter werken met story points?
  • Coaching skills
    Kun je hulp gebruiken bij: Hoe ga ik (nog) beter om met weerstand in de groep? Hoe ontdek ik sneller de onderstromen en breng ik die veilig ter sprake? Hoe voer ik betere coachingsgesprekken, zowel één-op-één als in teamverband?
  • Rolduidelijkheid en samenwerking
    Worstel je met vragen als: Hoe houd ik de rolverdeling tussen mijzelf als Scrum Master en mijn Product Owner en Team scherp? Wie is in onze praktijk verantwoordelijk voor welke impediments?
  • Agile principes
    Hoe vergroot ik de agile mindset in mijn team? Hoe laat ik de groep meer experimenteren? Hoe laat ik mijn teamleden meer uit hun talenten halen?

Het is slechts een greep uit mogelijke coachingsvragen. En op geen enkele daarvan is er een pasklaar antwoord. Alles hangt af van jou, van jouw ‘rol-volwassenheid’ en wat je nog wil ontwikkelen. Maar ook van de context waarin je werkt; het team, de opgave, jouw organisatie… Juist daarom coachen we ón the job.

Onze aanpak

Coaching is maatwerk. Logisch, al kent elk coaching traject een aantal vaste elementen:

  1. Vrijblijvende intake
    Behalve dat je kennismaakt met één van onze coaches, is dit (beeld-)gesprek vooral bedoeld om jouw coachingsbehoefte te doorgronden. Wat wil je leren? Wat is de aanleiding, achtergrond en context van je vraag? Minstens zo belangrijk is dat zowel jij als de coach de bekende ‘klik’ ervaren. Is dat het geval, dan komt….
  2. Coachingscontract
    Hierin stellen we samen de praktische afspraken en voorwaarden vast (hoe vaak, op welk moment, in welke setting, tegen welk tarief). En we formuleren ook inhoudelijke kaders als: met welk coachingsdoel gaan we aan de slag en waar blijven we van af? En, wie mag verder bij dit leertraject betrokken worden en wie niet?
  3. Coaching sessies on the job
    Ons coachingstraject bestaat uit minimaal drie en vaak uit vijf tot zes sessies, inclusief afsluiting. Meestal heeft elke sessie een iets andere scope; dat wordt altijd vooraf afgestemd. In ieder geval zal onze coach jou in je rol als Scrum Master grondig observeren en daarop reflecteren. Vervolgens helpt de coach je nieuwe vaardigheden en/of ander gedrag te ontwikkelen. Afhankelijk van je leervraag en ontwikkelniveau volgen we het Shu-Ha-Ri principe: voordoen – samen doen – zelf doen.
  4. (Eind)evaluatie. Zoals een coachingstraject niet zonder goede intake kan, is ook een goede afsluiting essentieel. Desgewenst kan dat met een leidinggevende. In ieder geval blik je samen met je coach terug op het hele traject. Waarin heb je je ontwikkeld en wat was doorslaggevend? Welke inzichten heb je zelf opgedaan en welk merkbaar verschil zie je bij het team? Hoe zet je die lijn zelf door of welke vorm van ondersteuning kan jou nog verder helpen? 

Onze expertise

Al onze coaches hebben veel kennis en brede praktijkervaring in coaching en agile werken. Regelmatig springen zij bij meest uiteenlopende organisaties zelf in de rol van Scrum Master. Daarnaast hebben alle coaches extra bagage, bijvoorbeeld vanwege hun achtergrond in Psychologie, Veranderkunde, Communicatie of Systemisch Werken. En onze coaches zijn ICP-ACC en/of ICP-BAF gecertificeerd.

Meer lezen over Scrum Master coaching

Vrouw bij een Scrum bord volgens Kanban

Wat is Scrum?

Scrum is een veelgebruikte en de meest bekende agile werkwijze. Het vergroot je wendbaarheid en maakt het mogelijk om zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen van je...

agile coach aan het werk

Wat is een Agile Coach?

We zouden ons er makkelijk van af kunnen maken door te zeggen dat een agile coach organisaties en teams coacht naar een agile werkwijze. Dit zal waarschijnlijk je vraag niet...

product owner giving sprint demo

Product Owner coaching

Wendbare organisaties drijven op effectieve agile teams. In de meeste gevallen werken die teams volgens de Scrum methodiek. Daarbij draait alles om de krachtenbundeling van het Ontwikkelteam, de Scrum Master...

Verder leren

Agile Scrum training
Àpun Houben
Agile Coach opleiding