Aan de slag met Obeya?

Door Obeya worden mensen bij elkaar gebracht, met als resultaat wendbaarheid, alignment en gedragen beslissingen. Hierdoor groeit de teamspirit en worden barrières geslecht.

Onze Obeya coach gaat samen met alle stakeholders een Obeya ruimte inrichten. Deze wordt vaak de opgavekamer of stuurmuur genoemd. Hiermee komt alle essentiële informatie op één fysieke (of digitale) muur. Zowel het inrichtingsproces als de uitvoering is onderdeel van Obeya. 

Meer lezen over wat een Obeya is?

De uitdaging

Organisaties en projecten kunnen om tal van redenen vastlopen. Er bestaat bijvoorbeeld geen gedeelde visie, mensen staan niet in écht contact met elkaar, er is geen duidelijk eigenaarschap en management heeft geen grip.

Een Obeya realiseert:

 • Scherp gedeeld beeld en visie met visual management
 • Brengt mensen bij elkaar en in beweging
 • Doorbreekt silo’s
 • Vergroot eigenaarschap en alignment
 • Meer grip op het geheel van projecten en de lijn

Wie gebruiken Obeya?

Obeya wordt toegepast door allerhande organisaties, zowel in de publieke als de private sector. In de publieke sector zijn dit veelal gemeenten, provincies, politie en hogescholen. In de private sector zijn dit meestal grotere organisaties.

Onze aanpak

Onze aanpak is meerzijdig: we kijken naar zowel de data, het bouwen, het leiderschap, de facilitatie en de benodigde cultuur- en gedragsverandering om mensen in beweging te krijgen en impact te maken.

We gaan als volgt te werk:

 • Stap 1 – Introductie workshop
  Hierin bepalen we de bedoeling van een Obeya, en of de Obeya hiervoor het juiste instrument is.
 • Stap 2 – Rollen en ritme bepalen.
  We bepalen wie de Obeya bouwt (“Bouwer”), wie de sessies faciliteert (“Host”) en wie de data aanlevert en up-to-date houdt (“Data Eigenaren”). Volgens het “voor doen, samen doen, zelf doen” principe zullen wij bouwen en facilitatie eerst voordoen, en daarna overdragen naar de organisatie. We zorgen dat er regelmatige sessies in de Obeya worden ingepland in de agenda’s, want regelmaat is sleutel tot succes!
 • Stap 3 – Voorbereiding: Obeya Bouwsessie
  Het Obeya team gaat aan de slag om de juiste informatie te verzamelen en de Obeya te bouwen. Met onze partner Agile Walls kunnen wij prachtige modulaire fysieke muren leveren. De eerste sessie wordt voorbereid en gecommuniceerd binnen de organisatie.
 • Stap 4 – De eerste Obeya sessie
  We faciliteren de eerste Obeya sessie met alle mensen.
 • Stap 5 – Zelf doen
  We begeleiden de bouwer en host om zélf de Obeya voortdurend te blijven verbeteren (bouwen) en regelmatig sessies te faciliteren. De inzet bestaat uit voordoen, trainen en individuele coaching totdat de organisatie het zelf kan.

Onze expertise

Werken met Organize Agile brengt een aantal voordelen:

 • We worden erkend als expert door Obeya Association, het wereldwijde kennisinstituut over het Obeya gedachtegoed.
 • We zijn internationaal spreker op het gebied van Obeya, met name over het faciliteren ervan: een Obeya is méér dan visueel de informatie aan de muren hangen.
 • We bouwen fysieke Obeya’s in samenwerking met onze partner, AgileWalls.
 • We bouwen ook digitale Obeya’s, bijvoorbeeld in Miro (een digitaal whiteboard)
 • We geven ook trainingen, waaronder Leiderschap in wendbare organisaties. In het programma komt Obeya eveneens aan bod

Voorbeelden van digitale en fysieke Obeya’s

Bij gemeente Amsterdam hebben we een Obeya ingericht voor de Wildemanbuurt. Hier kwamen 5 opgaven bij elkaar en konden we effect-gestuurd werken: uitvoering komt bij de regisseurs. Het multidisciplinair team met partners bracht energie en maakte impact mogelijk. De visualisatie is gebaseerd op Agile Portfolio Management.

Bij gemeente Almere hebben we een fysieke muur gebouwd met de modulaire elementen van AgileWalls.

Meer weten over Obeya?

Download de handout en ontdek:

 • Wat een Obeya is
 • Wat een Obeya voor jouw organisatie kan betekenen
 • Wat de ingrediënten zijn van een succesvolle Obeya
 • Hoe je zelf aan de slag kunt met een Obeya

Meer lezen over Obeya

Obeya
Blog Obeya

5 tips voor het inrichten van een Obeya

Obeya als werkwijze om sturing te geven aan de strategie wint snel aan terrein. Steeds meer leiderschapsteams richten een (digitale) kamer in, waar alle belangrijke strategische informatie zichtbaar is en...

AgileWalls Obeya
Blog Obeya

3 voordelen van werken met Obeya

Steeds meer management- en directieteams gaan aan de slag met obeya. Het is de manier om vanuit gezamenlijkheid te sturen op de strategie. De tijd van lijvige strategieplannen die onder...

Obeya vergadergewoonten
Blog,Nieuwsbericht Obeya

Laat oude vergadergewoonten je Obeya-sessie niet verpesten

Vergaderingen zijn vaak een bron van ergernis. Een paar voorbeelden: veel discussie maar geen actie; veel agendapunten maar te weinig tijd; één persoon (vaak de manager) voert het woord en...

Podcast Morgen organiseren we anders - beyond agile
Blog,Podcast Agile transformatie Beyond agile

Podcast: Morgen organiseren we anders - namelijk beyond agile

Hoe transformeer je succesvol in de richting? Minke Buizer praat met Aarnoud Overkamp (Takeda Pharmaceuticals Nederland) en Michiel van Gerven (Organize Agile) over beyond agile.