3 voordelen van werken met Obeya

Steeds meer management- en directieteams gaan aan de slag met obeya. Het is de manier om vanuit gezamenlijkheid te sturen op de strategie. De tijd van lijvige strategieplannen die onder in de la belanden is voorbij. Een strategie realiseren vraagt om het levendig maken ervan, kortcyclisch bijstellen en delen met de hele organisatie, zodat iedereen zich er eigenaar van voelt en je als organisatie wendbaar bent. Hieronder vertellen we je meer over wat obeya is en wat de 3 voordelen zijn van werken met obeya.
Datum
12 juni 2020
Auteur
Nienke van de Hoef
Categorieën
  • Obeya
Obeya muur van Agile Walls

Wat is een obeya?

Obeya is Japans voor ‘de grote kamer’. Het gebruik van een obeya vindt haar oorsprong in Lean en het Toyota productiesysteem. Het doel is om gezamenlijk overzicht te creëren. Vergelijk het met de brug van een schip of een verkeerstoren: één ruimte waar alle meeste recente informatie zichtbaar is. Een obeya is een handig hulpmiddel op managementniveau in agile organisaties. In de obeya is visueel zichtbaar gemaakt waar de organisatie staat in de realisatie van haar doelen en strategie. De prestatiecriteria hangen aan de muur en zijn inzichtelijk voor iedereen. De criteria worden in een vast ritme besproken en geüpdate.

(Obeya platen door Agile Walls)

 

Wat levert het op?

Radicale transparantie

Heel veel informatie zit in ons hoofd. Dit wordt echter pas waardevol wanneer we het met elkaar delen. Als we dit delen kunnen we andere mensen hierin meenemen en kun je samen sturen op doelen en resultaten. Het bijkomend voordeel van radicale transparantie is het overbodig maken van controle. Als alles transparant is kun je sturen vanuit vertrouwen en hulp bieden en krijgen waar het nodig is. Een veelgehoorde klacht van managers en directies is dat de strategie niet leeft, ondanks dat zij zelf het gevoel hebben dat ze de strategie toch vaak uitleggen. Obeya biedt hier een helpende hand: doordat je missie visie, het pad daar naartoe en de huidige stand van zaken op elk moment inzichtelijk is, wordt strategie iets van iedereen.

 

Verbinding

Een obeya geeft je de mogelijkheid om het strategisch, tactisch en operationeel niveau aan elkaar te koppelen. De organisatiepurpose en doelen worden vertaald naar programma’s, projecten en activiteiten, die weer bepalen wat er dagelijks op de werkvloer gebeurt. Als directie en andere inhoudelijk verantwoordelijken heb je een overzicht van alles wat er binnen de organisatie gaande is en kun je dit met elkaar verbinden. Bovendien krijg je een beter zicht op waar afhankelijkheden zitten.

 

Kortcyclische sturing

Doordat je al het werk inzichtelijk hebt gemaakt en weet hoe het strategisch, tactisch en operationeel niveau met elkaar zijn verbonden, heb je de mogelijkheid om keuzes te maken en sturing te geven. Als organisatie moet je keuzes maken. Niet alles kan belangrijk en urgent zijn. Een obeya faciliteert het maken van deze keuzes. Je moet het nog wel zelf doen. Door kortcyclisch het strategische gesprek te voeren wordt het gemakkelijker om bij te sturen, koerscorrecties kunnen immers kleiner zijn. Daarnaast beperk je het risico dat je strategie uit de pas loopt met wat de realiteit van je vraagt.

Lees ook: 5 tips voor het inrichten van een Obeya

 

Meer weten?

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je aan de slag of wil je er gewoon meer over weten? Vul hieronder je gegevens in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Nienke van de Hoef

Co-founder & agile coach
Ik heb de overtuiging dat de publieke sector zoveel beter kan functioneren en zet me daar elke dag vol energie voor in. Complexe vraagstukken vragen om een eigenzinnige oplossingen. Mijn hart voor de publieke sector en ondernemersgeest gebruik ik voor duurzame en, waar nodig, radicale organisatieverbeteringen.