Je persoonlijke productiviteit verhogen met de bullet journal

Saskia maakt haar klanten en collega’s dagelijks blij met haar opmerkzaamheid, weloverwogen interventies en grenzeloze ervaring en wil om te helpen. Bescheiden als het kan, stevig als het moet. Daarnaast heeft ze een druk privéleven. Hoe speelt ze dit allemaal klaar? Saskia vertelde me dat ze al twee jaar een bullet journal bijhoudt, wat haar persoonlijke productiviteit verhoogt. Een schrift waarin ze elke twee weken vooruitblikt en benoemt wat ze moet, maar vooral ook wil doen. Een soort persoonlijke sprint planning zeg maar. Daar wilde ik graag wat meer over weten.
Datum
13 januari 2020
Auteur
Geeke van Bruggen
bullet journal

Hoe ben je erbij gekomen om een bullet journal te beginnen?

“Ik begon mijn eerste bullet journal na een korte cursus handletteren. Ik vond het zo leuk om te handletteren dat ik zocht naar een manier om de vers opgedane vaardigheid vaak te blijven toepassen. Daarom kocht ik eind augustus 2016 een mooi Moleskine boekje en een fijne pen en startte ik in september mijn eerste bullet journal. Vanaf dat moment ben ik niet meer opgehouden.” 

Wat is een bullet journal?

“Een bullet journal is een schriftje waarin je in vaste periodes bijhoudt wat je allemaal wilt gaan doen. Je maakt daarvoor je eigen visueel systeem. Mijn bullet journal bestaat uit een overzicht per twee weken. In mijn journal staan afspraken en to do’s. Na twee weken kijk ik terug wat ik kan afstrepen, doorstrepen en meenemen naar de volgende twee weken. Als er dingen zijn die ik steeds niet doe stel ik me de vraag of dit dan wel echt zo belangrijk is.”

Wat levert het jou op om een bullet journal bij te houden?

“Eens per twee weken werk ik op een zondagmiddag mijn bullet journal bij. Dat vind ik een heerlijk moment. Het geeft me rust om even terug te kijken en vooruit te blikken. Ik gebruik de bullet journal om dingen van me af te schrijven en zoveel mogelijk bandbreedte in mijn hoofd vrij te houden en op gewone dagen helpt mijn journal me om bewust met mijn tijd om te gaan. Als ik een keer te laat ben met het bijwerken van mijn bullet journal is dat voor mij een teken dat dingen niet lekker lopen, dat ik te druk ben en te weinig verwerkingstijd heb ingebouwd.” 

Zijn er ook nadelen?

“Zo’n bullet journal is erop gericht om je leven zo productief mogelijk in te richten. Bij alles wat ik doe maak ik de afweging of het wat oplevert. Of dat nodig of gezond is kun je je natuurlijk wel afvragen.”

Welke tips heb je voor mensen die een productiever leven willen leiden?

“Een bullet journal is een manier om je bewust te zijn van wat je doet en waarom je het doet. Het helpt je om je hoofd leeg te maken, focus te houden en keuzes te maken. Het boek Atomic Habits leggen uit hoe je door simpele routines grote veranderingen kunt bewerkstelligen. James Clear (Atomic Habits) raadt aan die gewoontes laagdrempelig en aantrekkelijk te maken. Voor mij is mijn bullet journal zo’n gewoonte en deze gewoonte maakt me ook weer bewust van andere gewoontes en stelt me in staat om die aan te passen. Ik raad mensen aan die iets willen veranderen hun gedrag inzichtelijk te maken, kleine doelen te stellen en deze steeds bij te stellen. Door die routine in te bouwen kun je met veel voldoening veel leren en bereiken.”

Meer weten?

  • Kijk hier een filmpje over Getting things done van David Allen. 
  • Kijk hier een filmpje over hoe je aan de slag kunt met je eigen bullet journal.

Geeke van Bruggen