Summerbodies worden gemaakt in de winter

De zomervakanties zijn begonnen. Tijd om lekker bij te komen van het harde werken. Misschien lees je een goed boek of pomp je de sup op om staand peddelend te genieten van de natuur? Maar ben je wel fit genoeg voor je gevoel? Of je organisatie?
Datum
28 juli 2023
Auteurs
Brenda Zwart
Nan van Grootel
Organize Agile

Help, ‘ik ben te dik’!

 

Je kijkt in de spiegel en je vindt nu toch echt dat je wat moet doen. Misschien wil je afvallen of misschien wil je meer spieren zien? Misschien heb je zin om je gewoon fitter te voelen, zin om meer te bewegen. Je hebt de beslissing genomen om te gaan sporten. Wat moet je daarvoor doen? Je werkt de checklist af:

 • Inschrijven op een sportschool
 • Sportkleding kopen
 • Sneakers kopen
 • Hartslagmeter kopen
 • Discipline bepalen

Klaar toch? Je bent klaar om alles te geven voor een summerbody.

Is jouw organisatie, afdeling of team te dik?

Je hebt in de spiegel gekeken en je ziet dat je moet veranderen. De wereld om je heen verandert sneller dan je organisatie aankan. Concurrentie begint je in te halen, je krijgt de beste mensen niet meer op de opgaven die belangrijk zijn voor je organisatie. Misschien word je zelfs wel gedwongen door externe wet- en regelgeving die je dwingen om te veranderen en flexibeler te gaan werken. Je hebt besloten dat agile werken de nieuwe werkwijze moet worden. Je werkt de checklist af:

 • Agile werken-leverancier contracteren
 • Kanban borden inkopen
 • Nieuwe regels afspreken 

Je personal trainer 

Je hebt je ingeschreven bij de sportschool en je hebt je eerste afspraak met je personal trainer. Je bespreekt je doelen en jullie maken samen een plan. Je personal trainer is je stok achter de deur en hij zal je helpen je doelen te halen, of -indien nodig- je doelen bij te stellen. Hij zal je ook vertellen dat hij slechts de stok is maar dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat. Hij kan het simpelweg niet vóór jou doen maar wel mét jou. Misschien bepalen jullie zelfs wel dat je je levensstijl moet aanpassen. Gezonder eten en goed rusten zijn de eerste winstpakkers. Je personal trainer is ook je vervelendste vriend. Hij zal je uitdagen meer gewicht te pakken of meer herhalingen te doen. Soms streng maar altijd met “the eye on the price”: je fitnessdoelen. Het resultaat is dat je uiteindelijk minder gebruik maakt van de personal trainer en dat je levensstijl fundamenteel en duurzaam verandert.

 

De personal trainer in je organisatie

Je hebt je leverancier gevraagd om je te begeleiden bij de nieuwe manier van werken. In een zakelijke context noemen we zo’n persoon de transformatiemanager. Hij of zij begeleidt jullie in het proces naar agile werken. De transformatiemanager kan het ook niet vóór jouw organisatie doen maar wel mét jouw organisatie. Als er fundamentele gedrags- en cultuurveranderingen plaats moeten vinden, spreken jullie dit ook samen af. Gezonder eten en beter rusten zijn dan bijvoorbeeld; aanspreekcultuur verbeteren en vertragen om te versnellen. De transformatiemanager is soms streng maar zorgt dat ‘het doel altijd aan tafel zit’. We doen wat nodig is om de verandering tot een succes te maken. De transformatiemanager zal je continu aanmoedigen om je gedrag duurzaam aan te passen en niet een eenmalig trucje uit te voeren.

Organize Agile

Meten is weten

Je personal trainer zet jou op je eerste afspraak meteen op de weegschaal en meet je spiermassa. Dit doet hij om te weten wat het basismateriaal is om mee te werken. Na een aantal weken kun je de eerste resultaten vaak niet zien aan je lichaam, maar wel op de weegschaal. Tussentijdse meetmomenten zorgen er dan voor dat het heilige vuur blijft branden. 

Metrics
Start met de bedoeling. Waar wil je naar toe? Door te weten ‘wat’ je wilt kan je je weg er naartoe, het ‘hoe’, gaan bepalen. Mooi, je hebt besloten wat het doel is. ‘Waarom’ wil je veranderen als organisatie/afdeling of team? Dan is het nu tijd voor ‘het weegmoment’.

Weet wat er speelt en hoe de situatie is op dat moment. Start met een meetmoment, zonder oordeel. Verzamel je informatie op verschillende niveaus. Feitelijk hoe het gaat. ‘Pak je meetlint en meet ‘de verschillende lichaamsdelen op’. Hoe stroomt werk door je organisatie? Hoe lang doen we er over om waarde te creëren voor de klant? En ook hoe is de sfeer met elkaar? Hebben we plezier op de werkvloer met elkaar? Dit noemen wij ook wel een ‘gemba-walk’. Dit betekent niet dat we niks doen. Sterker nog, uiteindelijk gaat het over ‘walk the talk’ en bedenk je na je weegmoment concrete acties ‘hoe’ je je gewenste resultaat wilt gaan bereiken.

Veel oefening baart kunst

Tim Notke, basketbalcoach zei ooit: “Hard work beats talent when talent doesn’t work hard.” Om je doelen te bereiken heb je dus vooral doorzettingsvermogen en discipline nodig. Dit is voor het behalen van je fitnessdoelen niet anders. Als jij meer sport dan je buurman, zul jij uiteindelijk fitter worden dan hij. Je hebt voor jezelf een discipline bedacht:

 • ‘s Ochtends starten met kwark en noten
 • Na de lunch een half uurtje wandelen
 • Bij elke maaltijd let je op voldoende eiwitten
 • Op maandag, woensdag en vrijdag ga je naar de sportschool

Deze cyclus herhaal je eindeloos. Net zo lang totdat het in je systeem zit. Dit is makkelijk vol te houden als niks tegenzit. Maar soms sta je vast in het verkeer of moet je nog boodschappen halen. Dan kan het zijn dat het bezoek aan de sportschool niet je eerste prioriteit is. En dan leun je op de magie van het volhouden. Het is nu eenmaal makkelijker om je discipline te veranderen als het moeilijk wordt. Het inslijten van een patroon duurt lang en je bent zo weer terug in je oude patroon. Als je een drukke dag op kantoor gehad hebt, dan kan een avondje niet sporten toch geen kwaad? Voor je het weet zit je weer in je oude patroon. Die sluipmoordenaar ligt continu op de loer.

Patronen in je organisatie zijn hardnekkig

Bovenstaande geldt één op één voor je organisatie. Als er een discipline is afgesproken voor agile werken, is het makkelijk om die los te laten als de prioriteiten verschuiven. Ook dan is de kunst van het volhouden. Deze video laat zien hoe moeilijk het is om iets nieuws aan te leren en hoe makkelijk het is om weer in het oude terug te vallen:

Je doet het wel zelf maar niet alleen

Na een dag hard werken en een sportschoolbezoek kom je thuis. Voldaan en moe plof je naast je partner op de bank. Hij of zij zit met een bak chips op schoot en vraagt of je ook een glas wijn wilt. De verleiding slaat toe. Oké, één glaasje of ‘Ja, ik ben toch naar de sportschool geweest.’

We are in this together

Ook in de organisatie zitten de verleidingen overal in het ongezonde. Zo wordt er bij het koffieapparaat makkelijk óver in plaats van mét mensen gesproken. Dit ondermijnt de cultuurverandering die je hebt ingezet. Het is makkelijker om een oordeel te geven dan een vraag te stellen. Er wordt makkelijk gestraft en beloond op individuele resultaten in plaats van richting te geven en te reflecteren op het gezamenlijke doel. Kortom: neem alle mensen in de organisatie en ook de stakeholders mee. Creëer momenten van samenkomst om op te leveren waar jullie nu staan met de verandering. Vraag feedback over hoe gaat en doe hier iets mee. Zo maak je en houd je mensen betrokken. Je helpt elkaar als je dreigt terug te vallen in oude patronen. Je doet dit wel zelf, je transformatiemanager kan je hooguit vooruit helpen en inspireren.

Conclusie

In shape zijn is één ding, in vorm blijven is een tweede. Om zo goed mogelijk in vorm te komen en blijven kan het volgende je op weg helpen:

Het doel

Waarom wil je veranderen? Wat is ‘in vorm zijn’ voor jou? Kortom: wat is de bedoeling? Als je niet weet waarom je iets doet en niet voelt waarom het belangrijk voor je is, is het aannemelijker dat je ermee stopt. 

Meten is weten

Even pas op de plaats. Wat is de status quo? Zodat je een goed beeld hebt van hoe het nu is. Op basis daarvan kan je beslissen waar je voor nu aan wilt werken, wat je accepteert dat zo is en wat er nu goed voor je werkt, wat je verder wilt uitbouwen?

Commitment

Yes, let’s go! Je weet waarom je wilt veranderen als organisatie en hoe jullie er nu voor staan. Je hebt besloten wat je eerste stappen zijn. Dit ga je niet voor een weekje proberen. Om écht resultaten te boeken verbind je je dus aan het langere termijn resultaat, niet aan een dagelijks meetmoment.

Je personal trainer

Kies wie het beste bij je past. Anders werkt het niet. Ga dus op zoek naar de juiste vrouw of man voor jouw verandervraagstuk. Is Organize Agile dat? We verkennen graag of verwijzen je door. We drinken graag een keer koffie met je. Tot zover “Wij van WC Eend…”

Perfectie zit ‘m in imperfectie

Geen lichaam of organisatie is perfect. Misschien is het voor deze zomer te laat om in vorm te komen, maar om fit te worden als organisatie, afdeling of team voor lange termijn is ieder moment het goede moment om te beginnen!

Brenda Zwart

Agile Coach