Zombie Scrum – hoe eng is het eigenlijk?

Het is Halloween, een feest waarin de grenzen tussen de werelden van de levenden en de doden vervagen. Je denkt dan misschien aan enge films met zombies, maar heb je al gehoord van Zombie Scrum? Om erachter te komen hoe eng Zombie Scrum eigenlijk is, heb ik twee van de auteurs van het boek over Zombie Scrum geïnterviewd: Christiaan Verwijs en Johannes Schartau.
Datum
31 oktober 2019
Auteur
Saskia Vermeer-Ooms
Categorieën
  • Scrum
Halloween Organize Agile

Stel je hebt een scrum team met tweewekelijkse Sprints, waarbij de rollen zijn geïmplementeerd en alle ceremonies doorlopen worden. Van een afstand ziet alles er perfect uit, maar als je beter kijkt is er iets aan de hand. Ze hebben moeite om een ​​werkend product te leveren aan het einde van hun Sprints. Bij de Sprint Reviews zijn hun klanten of eindgebruikers niet aanwezig. Regelmatige feedback over hetgeen wat ze maken ontvangen ze niet. Verder lijkt een team spirit in het team te ontbreken, want niemand reageert op succesvolle of falende prestaties. Ook is er geen motivatie voor continue verbetering, de dingen veranderen nooit en ze blijven vast zitten in hun ellendige situatie. Mocht je iets herkennen aan dit plaatje, wellicht lijdt jouw team aan Zombie Scrum.

Drie jaar geleden schreven Christiaan en Johannes voor het eerst over Zombie Scrum in deze blog post. Barry Overeem en Christiaan Verwijs van The Liberators, samen met Johannes Schartau van Holisticon, zijn momenteel bezig met het schrijven van een boek over Zombie Scrum. Ik heb met Christiaan en Johannes gevraagd om er wat meer over te vertellen.

Zombie ScrumKunst van Thea Schukken, gemaakt voor The Liberators

Zouden jullie ons wat achtergrondinformatie kunnen geven over het waarom en hoe jullie de term Zombie Scrum hebben bedacht?

“Het begon als iets dat mensen zou kunnen helpen die in een agile omgeving werken. We zagen veel teams die Scrum aan het uitproberen waren. Uit eigen ervaring weten we hoe het moeilijk is om het goed te doen. We zagen mensen die vast kwamen te zitten in ‘levenloze systemen’. Het zag eruit als iets uit een enge film en we begonnen de naam ‘Zombie Scrum systemen’ te gebruiken. “, zegt Johannes. “Het komt erop neer dat mensen hersenloos een aantal principes volgen, zonder de essentie te begrijpen waarom ze doen wat ze doen.

Werken met Scrum zou een levendig proces moeten zijn, helaas zagen we daar veel tegenovergestelde voorbeelden van. “

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een team dat lijdt aan Zombie Scrum?

Christiaan herhaalt dat het gaat om teams die zich vooral richten op het proces en de mechanismen van Scrum, zonder het doel erachter te snappen. “Het is gemakkelijker om alleen aan het proces te hoeven werken, zonder regelmatige interactie met je klant waardoor je niet bezig kunt zijn je te concentreren op het continu leveren van waarde.

Van veraf lijkt het zeker op Scrum, maar als je beter kijkt, zie je dat het team geen kloppend hart heeft. Dit is niet alleen nadelig voor de klant, maar vooral ook voor de mensen binnen het team. “

Wat was voor jullie de aanleiding tot het identificeren van de symptomen van Zombie Scrum?

Johannes denkt 4 à 5 jaar terug, toen waren conferenties en boeken vooral gericht op de mechanismen van Scrum. “Niemand ging echt in op het feit dat het moeilijk is om Scrum voor je team te laten werken. Je hoorde alleen de succesverhalen en niet de werkelijkheid dat je er ook in kunt falen. Uit persoonlijke ervaring weten we hoe pijnlijk en moeilijk het kan zijn, maar we weten ook hoe Scrum je team kan helpen mooie dingen te bouwen en daarmee een leuke werkomgeving te hebben.

Toen we het Zombie Scrum begonnen te noemen, ontvingen we veel enthousiasme vanuit de community, dit gaf ons de bevestiging dat er meer teams waren die aan het worstelen waren om het te laten werken. Door te laten zien dat je met kleine aanpassingen kan herstellen van Zombie Scrum hoopten we dan meer teams over zouden stappen naar ‘Healthy Scrum’. “

Wat is er gebeurd sinds jullie Zombie Scrum zijn gaan identificeren? Denk je dat de situatie is verbeterd of juist verslechterd?

Christiaan lacht: “Gelukkig zijn meer mensen er zich van bewust dat het niet alleen om de mechanismen van het raamwerk gaat. Er is meer bewustzijn en we hopen dat wij hier ook een bijdrage aan hebben geleverd. Met de Zombie Scrum Symptoms Checker verzamelen we momenteel veel data van scrum teams, maar het is nog lastig te concluderen of de situatie is verbetert of niet. “Het had een dramatisch effect toen we het begonnen te benoemen. “, voegt Johannes toe:

Mensen begrijpen de metafoor die hen helpt de symptomen van het verhaal te herkennen. Zodra teams in staat zijn te erkennen dat ze symptomen van Zombie Scrum hebben, zullen ze eerder stappen ondernemen om verbeteringen te vinden. 

Samen met Barry Overeem zijn jullie nu bezig met het schrijven van een boek over Zombie Scrum. Kunnen jullie al wat verklappen over het boek dat volgend jaar uitkomt?

Johannes legt uit dat het boek ‘Zombie Scrum – how to survive the impending apocalypse’ deel zal uitmaken van het grotere ecosysteem van interventies waar ze momenteel aan werken, zoals de Zombie Scrum Resistance website en de Symptoms checker survey. “Met het boek hopen we een breder publiek te bereiken en daarmee meer teams te helpen bij het vinden van de stappen om Zombie Scrum tegen te gaan. Het boek zal verschillende interventies bevatten die we hebben bedacht, het zal gemakkelijk te lezen zijn met veel grappige illustraties.“

Dit is eigenlijk de eerste keer dat Barry, Christiaan en Johannes samen een ​​boek aan het schrijven zijn. Ze zijn nog aan het ontdekken hoe ze dit effectief en met een agile aanpak kunnen doen. Met de uitgever Addison-Wesley hebben ze afgesproken dat ze elk hoofdstuk afzonderlijk kunnen uitbrengen, zodat ze daar al vroegtijdig feedback op kunnen ontvangen en zo elk onderdeel kunnen verbeteren vóór de uiterste inleverdatum. Sommige delen van het boek zullen al eerder op de website verschijnen, zodat lezers niet hoeven te wachten tot de definitieve publicatiedatum (ergens in Q3 / Q4 van 2020).

Je noemde net de enquête die jullie gebruiken om data te verzamelen. Wat zijn de resultaten tot nu toe? Hebben jullie al patronen ontdekt? Wat valt er op?

Christiaan grijpt meteen naar de meest recente resultaten. “In september van dit jaar hebben we de eerste versie van de Zombie Scrum Symptom checker gelanceerd, inmiddels hebben we al reacties van 1000 teams binnen. Natuurlijk moeten we nog de tijd nemen om in de data te duiken, maar we kunnen al een paar van de patronen noemen die opduiken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de antwoorden met betrekking tot teams die met hun klanten werken, ziet ongeveer 60% van de teams hun gebruikers of klanten zelden of nooit. Het is vast moeilijk om in teams te werken waar je nooit de mensen ontmoet waarvoor je aan het bouwen bent.

Hoewel het doel van Scrum is om continu waarde te leveren, zien we uit de gegevens dat 60% van de teams zeggen dat ze na elke Sprint niet iets waardevols hebben te leveren, maar dat ze in principe maanden moeten wachten op feedback op hun product of service. Wat verrassend is, is dat 43% van de teams zegt dat Scrum niet effectief voor hen is.”

Waarom denk je dan dat ze nog steeds Scrum gebruiken wanneer ze het gevoel hebben dat het niet effectief voor hen is?

Johannes schreeuwt: “Omdat iemand gezegd heeft dat ze het moeten doen!”

 

Zombie Scrum Organize Agile Apocalypse

Kunst van Thea Schukken, gemaakt voor The Liberators

Als een stimulans voor het invullen van de enquête ontvangen teams een persoonlijk feedbackrapport over hoe ze het doen op de schaal ‘Zombie Scrum’ versus ‘Healthy Scrum’. De score die ze ontvangen is echter relatief ten opzichte van de data die door de teams zijn ingevoerd.

Kunnen jullie iets zeggen over de kwaliteit van de data, zou het kunnen zijn dat alleen teams met zelf-reflecterend vermogen de enquête invullen?

“Goede vraag, ik weet eigenlijk niet of we een goede vertegenwoordiging van teams hebben. “, zegt Christiaan. ”Misschien zullen teams die echt hulp nodig hebben, maar niet zelf reflecteren, de Symptoms checker niet invullen. We zien echter wel dat teams die het moeilijk hebben de enquête hebben ingevuld en openstaan voor suggesties voor verbetering. “

Jullie zijn ook fans van Liberating Structures, wat is je favoriete voorbeeld van een LS die je in kan zetten als tegengif voor Zombie Scrum?

Christiaan noemt meteen ‘What I need from you’. “Een hele krachtige om duidelijk te maken wat je van elkaar nodig hebt. Wanneer je een scrum team vormt, moet je met elkaar afspreken wat je nodig hebt vanuit de verschillende rollen. Je kunt het meerdere keren doen en zelfs management, support en klanten bij het proces betrekken. ”

Johannes voegt eraan toe dat zelforganisatie een belangrijk onderdeel is van een gezond scrum team. “Liberating Structures worden gebruikt om zelforganisatie binnen de teams te ondersteunen. Teams moeten leren om expliciet te vragen waar ze behoefte aan hebben in plaats van te wachten tot iemand anders hen vertelt wat ze moeten doen. Op die manier verbeteren ze samen hun werk strategie om er vervolgens ook eigenaarschap van te nemen. “

Wanneer je terugkijkt op de ervaringen die jullie hebben gehad met teams die lijden aan Zombie Scrum, wat maakt je dan het meeste bang?

Johannes kijkt angstig en zegt: “Die intense betekenisloosheid die teams ervaren, terwijl ze het te druk hebben en overladen zijn met werk. De rillingen lopen over mijn rug, een totale verspilling van mensenlevens. “

Christiaan voegt eraan toe: “Ik maak me zorgen over teams die nooit met echte gebruikers interactie hebben, ook al zeggen ze dat ze met stakeholders praten. Ze hebben misschien een interne Product Owner, maar krijgen nooit de kans om met de gebruikers zelf te praten. Best eng! ”

Wat is jullie hoop voor de toekomst, zal de scrum gemeenschap ooit Zombie vrij zijn?

Johannes schreeuwt: “Nee!”, maar voegt er meteen aan toe: “We hopen dat mensen de symptomen veel sneller zullen herkennen. Wanneer Zombie Scrum een ​​gevestigde term wordt, zullen meer teams het herkennen en begrijpen dat een behandeling mogelijk is. “

Christiaan hoopt dat mensen stoppen met Scrum de schuld te geven wanneer het niet voor hen werkt, maar in plaats daarvan,  inzien dat ze eigenlijk aan Zombie Scrum lijden. Hij voegt eraan toe dat ze bezig zijn om bij te dragen aan het ecosysteem van interventies voor het verbeteren van teams. “Met het boek willen we teams iets tastbaars geven. Het zal geen theoretisch boek zijn, maar een zeer praktisch boek met overlevingsstrategieën. We zullen eenvoudige stappen beschrijven die teams zullen helpen om zo het leuke aan werken met Scrum opnieuw te ontdekken. “

Ik heb begrepen dat zombies in films alleen kunnen worden gedood door een ‘headshot’, is dit ook van toepassing op Scrum Zombies?

“We vernietigen de zombies zelf niet. We zien onszelf als wetenschappers in plaats van militairen met geweren zoals in de films. Wij geloven dat we Zombie Scrum kunnen behandelen. De geïnfecteerde mensen hoeven niet te worden gedood, maar we willen de wereld juist laten zien dat ze ervan kunnen herstellen.” zegt Johannes. Christiaan vult aan:

“Uiteindelijk gaat het niet om de teams de schuld te geven, maar om de symptomen te herkennen en manieren te vinden zodat ze kunnen verbeteren. “

Wellicht zijn er nu teams die de symptomen van Zombie Scrum herkennen. Vooruitlopend op het boek, wat zouden jullie als tip geven om mee te starten?

Christiaan geeft aan dat een belangrijke eerste stap is om ervoor te zorgen dat er interactie is met gebruikers. “Teams zouden kunnen beginnen door slechts één gebruiker uit te nodigen voor de Sprint Review. Zorg dat er iets speciaal voor deze gebruiker is voorbereid, zodat zij waarde kunnen toevoegen aan het event en nuttige feedback kunnen geven aan het team. “

“Kortom, je moet altijd zoeken naar manieren om resultaat te boeken die het team helpen de voortgang sneller te kunnen inspecteren. “, zegt Johannes,” Begin klein en ga vanaf daar verder. “

Zombie Scrum Organize AgileKunst van Thea Schukken, gemaakt voor The Liberators

Concluderend

“Het interview loopt tot zijn einde, Johannes sluit af met wat laatste opmerkingen: “Wat ik nog zou willen benadrukken is, dat wanneer je symptomen van Zombie Scrum herkent, dit absoluut niet betekent dat de situatie hopeloos is. Er zijn manieren om de symptomen te voorkomen en meestal zijn deze vrij eenvoudig. Wat we met dit boek willen bereiken, is om te laten zien dat teams kleine stappen kunnen ondernemen voor herstel. De verzameling van alle kleine stapjes zal leiden tot grotere veranderingen. “

Wanneer iemand zegt: Je lijdt aan Zombie Scrum, moet er altijd een tweede deel van de zin volgen met de tekst: en het is te behandelen. 

Christiaan stelt voor: “Hé, dat zouden we op t-shirts moeten zetten!”

Met dank aan Christiaan and Johannes voor het leuke interview. Bijna overleefde ik dit interview echter niet, kennelijk waren er Scrum Zombies op de loer…

Herken jij de symptomen van Zombie Scrum in je eigen werk omgeving? Laat het ons weten en misschien kunnen wij je weer tot leven wekken.

Saskia Vermeer-Ooms

Agile Coach