Werken als Opgaveversneller bij Organize Agile

Weet je handig versnelling aan te brengen in grote veranderingen? Ben je een tikkeltje onorthodox en wil jij het verschil maken op de belangrijkste opgaven van deze tijd? Houd je ervan om stroeve samenwerkingen uit het slop te trekken en kun jij die ombuigen naar een duurzame, effectieve manier van werken en organiseren die wél tot resultaat leidt? Reageer dan maar meteen! Of lees verder als je nog twijfelt.

Agile Transformatie workshop

De opgaven waar we vandaag de dag mee te maken hebben, zijn niet mals. Door oude systemen, omslachtige processen, ingewikkelde dynamiek en vooral vastgeroeste manieren van denken, zitten we hartstikke klem. Denk aan opgaven zoals het versneld terugbrengen van het woningtekort met oog voor de mensen die zorg nodig hebben, het realiseren van de energietransitie, een sterke sociale basis in wijken creëren of het klimaatadaptief maken van stedelijke gebieden.

 

Wij zijn opgaveversnellers

Wij zorgen dat anderen resultaten boeken op opgaven. We worden ingehuurd door ministeries, provincies en gemeenten of andere (semi)publieke organisaties zoals jeugdzorg. Vaak wanneer het ze zelf niet lukt om resultaten te boeken, ondanks de goede bedoelingen en inspanningen. Maar onze échte opdrachtgevers zijn de mensen of ‘zaken’ voor wie we het uiteindelijk doen: de dak- of thuisloze mensen, het klimaat, een kind.

 

Voorbeelden van klussen voor een Opgaveversneller

We kunnen een bulletlist maken van algemene taken die je ongeveer gaat doen. Maar we denken dat het beter werkt om recente en diverse klussen kort te beschrijven. Als Opgaveversneller doe je namelijk van alles.

We werken eigenlijk op twee manieren:

  1. We veranderen organisaties
  2. We versnellen op opgaven

Versnellingsaanpak terugdringen uit huis plaatsingen kinderen

Een prachtige klus waarbij we heel direct zien wat het resultaat is van ons werk als opgaveversneller. We zijn zo trots op het resultaat dat we er een blog over schreven en een meetup organiseren. De uitdaging is om de samenwerking tussen 6 Flevolandse gemeenten, 3 grote zorgaanbieders, jeugdbescherming en 6 gemeentelijke ‘toegangspoorten’ zo te organiseren, dat het aantal uithuisplaatsingen terugloopt in plaats van oploopt. We werken hier met 2 collega’s aan: Nienke zorgt dat de belangrijkste uitdagingen die zich afspelen op het niveau van directie en management weggenomen worden, en Bart begeleidt meerdere dagen in de week een team dat ontzettend hard werkt aan deze opgave. Samen hebben zij in het voortraject in no-time de basis gesmeed voor het succes van deze aanpak. Onder andere door ‘whole system in a room’-sessies, Socratische gesprekken en het opzetten van een organisatieoverstijgend team. Met als resultaat dat binnen 6 weken na de start de eerste uithuisplaatsing is voorkomen. Na drie maanden stond de tussenstand op 10 kinderen thuis gehouden en 4 kinderen terug naar huis.

Transformatie naar een gemeente die Opgavegericht werkt

Sinds december 2021 zijn we betrokken bij het ontwikkelen van een grote gemeente die in staat is om effectief aan opgaven te werken. De uitdaging is om de organisatie zó te veranderen dat dit ze lukt. Met aandacht voor de eerste poging om opgavegericht te werken, het afschaffen van programmamanagement en alle culturele aspecten die bij deze gemeente horen. Bram en Mark werken met een team van de gemeente aan ongeveer alle aspecten die een organisatie een organisatie maakt: leiderschap, cultuur, teams, sturen, werkprocessen en natuurlijk de mensen zelf. We hebben in de loop van de tijd van alles gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van een Opgavenportfolio, dat helpt om vage opgaven te brengen tot opgaven waaraan gewerkt wordt. We richten Opgavendagen in en bedenken nieuwe rollen zoals Opgavetrekkers en Opgavecoaches, die we vervolgens ook werven en opleiden. Nu zitten we in de fase waarin we teams organiseren en samenstellen zodat ze daadwerkelijk aan opgaven kunnen werken.

Gedragen aanpak dak- en thuisloosheid 2023-2030 voor VWS

Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport creëren van een aanpak om dak- en thuisloosheid tegen te gaan. Deze wordt eind 2022 aangeboden aan de Tweede Kamer. De uitdaging is om temidden van het speelveld van honderden overheden, instanties en non-profit organisaties, op verschillende bestuursniveaus en in verschillende regio’s tot een aanpak te komen die nationaal werkt. Dak- en thuisloosheid is een opgave pur sang: de opgave is groot, er zijn heel veel verschillende perspectieven op, de oplossingen verschillen per situatie en de mensen om wie het gaat staan zeker niet altijd centraal. Jens, Berber en Bram regisseren dit proces op een agile wijze en passen hierin al hun kennis van Opgavegericht werken toe. Zo komen we tot een gedragen (actie)plan dat daadwerkelijk leidt tot minder mensen zonder dak of thuis boven hun hoofd.

Wie zijn wij?

Onze bedrijfsnaam is Organize Agile, en ja, de naam zegt het al: we weten héél veel van agile manieren van denken, werken en organiseren. We geloven ook heilig in deze sociale technologie. Hoewel we ook veel gevraagd worden voor agile transformaties, vinden we het zelf vooral een noodzakelijk en bruikbaar vat vol kennis over hoe je mensen, teams en organisaties succesvol maakt. We vergelijken het daarom ook wel met het kruidenmengsel Ras El Hanout, letterlijk vertaald “het Hoofd van de Winkel”. Agile is voor ons het beste dat de handelaar te bieden heeft, en daar staan we nog altijd grondig achter. 

Ook wij zijn aan het veranderen. Dat doen we onder de vlag Organize Next. Dit onderstrepen we bewust, omdat we vrij veel experimenteren met nieuwe en andere manieren van werken en organiseren. Heb jij bijvoorbeeld al eens gehoord van een DAO? Wij hebben laatst onderzocht hoe je een organisatie kunt opbouwen met blockchaintechnologie, en zo succesvol opgaven kunt aanpakken. En ja, daar zit muziek in!

 

Wie ben jij?

Wederom geen bulletlist. Wat je achtergrond, kleur, etniciteit, ervaring of wat dan ook is, maakt ons echt niets uit. Sterker nog, wij geloven dat diversiteit ons sterker maakt. Dus of je nu wel of geen werkervaring hebt, bij een gemeente hebt gewerkt of bij een grote commerciële tijger jaren hebt gesleten; wij zijn vooral benieuwd naar wat jij kan brengen om ons en de maatschappij beter te maken. Je leest het goed, agile kennis is dus geen must. Daarnaast zoeken we een enorme drive om het verschil te maken in complexe opgaven en veranderopdrachten en de wil om zelf nog beter te worden. 

Misschien lees je dit en weet jij niet dat jij geschikt bent voor deze rol. Dus om die reden gooien we wat haakjes uit. Mensen zeggen over jou dat je dingen voor elkaar krijgt. Hoe je het doet, doe je het. Je hebt ook een duidelijke mening, maar je bent niet rigide. Denk eraan dat je vaak te maken krijgt met overheden: daar gaan dingen nu eenmaal op een bepaalde manier. Dat wil niet zeggen dat je je hiernaar schikt. Nee, juist niet. Je hebt een verfrissende kijk en handige manieren om mensen mee te krijgen, ook al is dat ver buiten hun comfortzone. Voor een fit met ons bedrijf selecteren wij met name op onze kernwaarden lef, nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en teamspirit. 

Wat denk je? Nog steeds twijfel? Stuur ons dan gewoon even een berichtje, dan nemen we contact met je op. We babbelen laagdrempelig wat, zonder dat je uitgebreid hoeft te solliciteren. Gewoon even kort en relaxed!

 

Wat we je bieden?

Bij Organize Agile werken we vanuit vertrouwen en geloven we dat werk meer is dan een baan. We practice what we preach. Zo werken we elke dag samen aan onze purpose: de toekomst veranderen. Daar horen natuurlijk een paar belangrijke ingrediënten bij:

  • Autonomie. Je krijgt de vrijheid om te werken aan dat waar jij in gelooft. Organize Agile kent geen formele organisatiestructuur. Er is ruimte om te experimenteren en snel te leren. Ondernemersgeest zit bij ons ingebakken.
  • Maatschappelijk waarde. Een belangrijk deel van onze klanten bevindt zich in de publieke sector. We leveren graag een nog grotere bijdrage aan waar het echt om gaat: een overheid die doet wat nodig is om complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen. We geloven in experimenteren om tot realistische en werkende oplossingen te komen. 
  • Rammend slimme en leuke collega’s. Organize Agile is een informele en diverse club mensen die zichzelf trots ‘organisatiegekkies’ noemen. Ieder heeft zijn eigen expertises en talenten. We helpen elkaar continu beter te worden, bijvoorbeeld door leertrajecten, intervisie en sparring. Daarnaast borrelen, feesten, eten, sporten en lachen we graag met elkaar. Online en offline.
  • Thought leadership. Je krijgt ruimte om je verder te ontwikkelen in Opgavegericht Werken, of om je te ontwikkelen naar een nieuw vlak, mocht dat zo lopen. Zo kun je je eigen stempel op ons bedrijf en de toekomst daarvan drukken.
  • Arbeidsvoorwaarden. Hoewel we ons werk zo leuk vinden dat we het bijna vrijwillig zouden doen, moet er ook brood op de plank komen. Dus we betalen je een fatsoenlijk salaris en zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Daarnaast vinden we dat je zelf goed kunt inschatten hoeveel vrij je neemt en wat reëel is in verhouding tot de eigen toevoegde waarde en verantwoordelijkheden.

Ok, jullie zoeken mij dus. Wat doe ik nu?

Neem eerst contact op met Bram Eigenhuis via bram@organizeagile.com. We leren elkaar eerst even kennen per telefoon of face-to-face. Als we er allebei voor willen gaan heb je daarna meestal nog 2 gesprekken met elk 2 collega’s en dan je arbeidsvoorwaardengesprek. Nog vragen? Je kunt Bram ook bellen op  06 13 94 13 11!