Agile KPI's

Transparantie creëren is één van de kernwaarden van Agile. Deze openheid kun je mooi verschaffen met de juiste KPI’s. We hebben het hier niet over enorme dashboards en het bang maken van je teamleden met KPI-eisen. We hebben het over Agile KPI’s: het inzichtelijk maken van je waarde-oplevering.
Datum
22 mei 2021
Auteur
martin
Categorieën
  • Agile metrics
Tijdens een agile training bij het strand

De belangrijkste Agile KPI’s

KPI’s zijn zo niet een zweep van de directie, maar een leermiddel voor teams. Het belangrijkste doel van een agile organisatie en agile teams is in korte cycli klantwaarde opleveren. Wil je bijvoorbeeld dingen meten? Zorg er dan voor dat wat je meet, bijdraagt aan het behalen van dit doel. 

Hoe?

  1. Bepaal de klantwaarde van al je backlog items in een klantwaarden sessie met je klanten en stakeholders (bij grote projecten adviseren wij om deze sessie te herhalen)
  2. Meet aan het einde van elke sprint de klantwaarde punten van de items die je af hebt
  3. Visualiseer dit in een burndown chart (werkt goed bij kleine projecten) of staafdiagram

Steeds vaker zien we (management)teams een Obeya inrichten. Dit is een ruimte of muur waar alle metrics waarop gestuurd wordt en waarvan het belangrijk is dat deze transparant zijn voor zoveel mogelijk mensen visueel zijn gemaakt.

Je kunt vragen over agile metrics grofweg verdelen in twee vragen. Ten eerste: hoe kan ik meten hoe agile mijn organisatie of team is? En ten tweede: hoe kan ik op een meer agile manier meten wat de performance van mijn organisatie is? Wil je meten hoe goed je al presteert op Agile, dan zullen je metrics over het algemeen kwalitatief zijn. Wil je meer aan de slag met team performance op een agile manier, dan kom je terecht bij kwantitatieve indicatoren.

Valkuilen voor Agile KPI’s

Velocity

Een veelgemaakte fout is dat het meten van team velocity, bijvoorbeeld door punten, gezien wordt als een metric voor team performance. Het resultaat is dat er vervolgens wordt gestuurd op het verhogen van het aantal punten dat een team per sprint kan oppakken. Maar: dit leidt vaak niet tot een hogere performance van het team, maar tot ‘puntinflatie’. Teams gaan simpelweg meer punten toekennen aan hetzelfde werk. Daarnaast leidt dit ook vaak tot afraffelen, waardoor de kwaliteit lager is dan je wilt. Het echte doel, meer waarde opleveren voor de klant, haal je in beide gevallen niet.

Leefwereld boven systeemwereld

Wij praten altijd over meetbare en merkbare veranderingen. Vanuit de systeemwereld, de wereld van regels en cijfers, wil je meetbare resultaten. Vanuit de leefwereld, de wereld van personen en interacties, wil je merkbare resultaten. De systeemwereld moet altijd ondersteunend zijn aan de leefwereld. Cijfers moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat teams beter inzicht krijgen, leren en hun resultaat verbeteren. Je wilt niet dat teams zich anders gaan gedragen, omdat de cijfers niet kloppen. Wat Organize Agile betreft gaan merkbare resultaten dus altijd voor meetbare resultaten.

Top down versus bottom up

Veel organisaties zijn gewend KPI’s top down bepalen. In dat geval werken KPI’s als een zweep in plaats van dat ze het lerend vermogen van teams stimuleren. Hoe voorkom je dit zweepeffect en zet je het om in een leereffect? Laat teams zelf hun KPI’s bepalen. Zij moeten hier immers van leren en hun eigen werk verbeteren. Ze weten vaak heel goed hoe ze dit inzichtelijk kunnen maken.

Starten met Agile KPI’s

Wil je aan de slag met Agile KPI’s of je bestaande KPI’s ombouwen van systeem- naar leefwereld? De onderstaande vragen helpen je met de eerste stappen.

  1. Wil ik resultaten meten over de agile transformatie of resultaten van de werkzaamheden van de teams?
  2. Zijn de KPI’s een zweep van de directie of leermiddel van het team?
  3. Wat is het doel van de KPI’s?
  4. Wie stelt de KPI’s op en is verantwoordelijk voor de aanpassingen?

martin