Criminaliteit bestrijden met wendbaarheid: Agile transformatielessen van de Politie

Op 4 februari deelde Michiel van Gerven op de Business Agility Conference Africa zijn visie op agile transformeren op basis van zijn werk met de Politie. Lees in dit artikel de lessen die hij deelde en bekijk het volledige verhaal in de video.
Datum
26 februari 2020
Auteur
Michiel van Gerven
Categorieën
  • Agile transformatie
Organize Agile

Belangrijke lessen

  1. Leiderschap is de sleutel tot een succesvolle transformatie. Ecosystemen veranderen door toedoen van top-roofdieren. De uiteindelijke verandering gebeurt op de werkvloer, maar het is het leiderschap dat een omgeving creëert waarin dit mogelijk is. Neem je het leiderschap en aansturing niet mee in je transformatie? Dan heb je een lage kans van slagen.
  2. Ontwerp je transformatie als een serie van experimenten. Ga waar de energie is. Begin de transformatie met de teams die het liefst willen, of op de plaats waar de pijn nu het grootst is. Bewijs dat het werkt en schaal dan uit. Er zijn geen standaard stapenplannen of blauwdrukken voor agile transformaties. Agile transformaties zijn organisch, dus de transformatie zelf moet ook agile zijn.
  3. Frameworks zijn geen doel op zich. Vertrouw op de inzichten van je teams. De nationale politie heeft veel vergelijkbare teams die dezelfde functie vervullen in verschillende gebieden of steden, maar geen van hen werkt op exact dezelfde manier. Allemaal hebben ze hun manier van werken aangepast aan specifieke, lokale, omstandigheden. Hetzelfde werk, maar verschillende benaderingen. Hetzelfde geldt ook voor scaled agile frameworks. Ze bieden interessante perspectieven, maar het enige scaled agile framework wat het juiste is voor jouw organisatie, is het framework dat je zelf hebt ontworpen speciaal voor jouw situatie.
  4. Het ecosysteem van jouw organisatie stopt niet bij de voordeur. Je organisatie opereert niet in het luchtledige. Om je eigen organisatie succesvol te maken, is het noodzakelijk dat organisaties waarmee je samenwerkt ook veranderen.
  5. Welk t-shirt ga jij verdienen?

Michiel van Gerven

Transformation Lead