De Zin en Onzin van Werken - De 8-urige werkdag: een overvloed aan bessen.

Onze collega's Minke en Carmen verwonderen zich over de geschreven en ongeschreven regels van werk. In hun werk als organisatieveranderaars komen zij dagelijks in aanraking met bijzonder werkafspraken en organisatieculturen.Elke aflevering pakken zij een andere werk fenomeen beet. Samen bespreken zij de oorsprong en zinnigheid hiervan. Dit doen zij niet alleen; elke aflevering speed-interviewen zij iemand over de zinnigheid van hun werk. In deze eerste aflevering van de podcastserie 'De Zin en Onzin van Werken' gaan Minke en Carmen het hebben over de 8-urige werkdag.
Datum
4 augustus 2021
Auteur
Minke Buizer
Categorieën
  • Toekomst van werk
Organize Agile

Wat is jouw visie op de 8-urige werkdag? Praat mee op instagram! 

“Working 9 to 5.” Dolly Parton schreef er zelfs een liedje over. Maar waar komt dit fenomeen vandaan? En is dit de meest efficiënte manier om je dag op deze manier te structureren? De opkomst van Covid-19 en de bijbehorende richtlijnen hebben veel impact gehad op onze werktradities. Zo is thuiswerken vrijwel de nieuwe norm geworden, met alle gevolgen van dien. Wat zouden de voordelen zijn van langer of korter werken? 

In deze eerste aflevering duiken zij de geschiedenis in om te achterhalen waar de huidige 8 uur vandaan komt. Zij halen voorbeelden aan van diverse (Zweedse) organisaties die naar de 6-urige werkdag zijn overgestapt. Wist je dat ook Volkswagen de werkuren in de fabriek heeft aangepast? Luister mee naar de discussie of de 8-urige werkdag nog wel van deze tijd is.

Minke Buizer

Vernieuwer, strateeg, pragmatisch
Ik adviseer en begeleid organisaties in de transitie naar duurzame en regeneratieve organisaties. Hierbij focus ik mij op de gedragsverandering en verandering organisatiestructuur die hiervoor nodig is. Dit vraagt specifiek van toezichthouders en ondernemingsraden om een andere taakinvulling.