Omarm het agile gedachtegoed met Modern Agile

Organisaties die agile gaan werken en organiseren streven er naar niet alleen een agile werkwijze, zoals scrum, te gebruiken maar ook het gedachtegoed te omarmen. Alleen de werkwijze willen gebruiken door het als tool toe te passen is niet effectief. Juist de mindset en principes er achter snappen is belangrijk.
Datum
9 september 2021
Auteur
Michiel van Gerven
Categorieën
  • stabiele teams
  • Toekomst van werk
Organize Agile

Maak veiligheid een voorwaarde

Een omgeving die snel verandert vraagt van organisaties en mensen één ding boven al het andere, het vermogen om snel te leren. Dit vermogen zit daarom diep ingebakken in het agile gedachtengoed en agile werkwijzen. Agile werken is gebouwd op feedback loops. Deze feedback loops werken het beste bij een zo groot mogelijke transparantie. Transparantie over de status van het werk, het al dan niet behalen van doelen maar ook transparantie naar elkaar, elkaar durven aanspreken vanuit de intentie om te helpen en een andere relatie met de klant. Niet op afstand, maar juist nauw samenwerken en betrokken vanaf het eerste moment.

Effectief feedback geven en krijgen op alle aspecten van je werk, kwaliteit van het product maar ook hoe iemand bijdraagt aan het team kan niet zonder (sociale) veiligheid. Niet voor niets zien we in modern agile het principe: Maak veiligheid een (rand)voorwaarde. (Make safety a prerequisite). 

Experimenteer en leer snel

Heb je deze sociale veiligheid op orde dan kun je niet alleen effectiever en sneller gebruik maken van feedback loops, je kunt ook dapperder zijn in hoe je leert. En dat is hard nodig, de tijd waarin je jarenlang geleidelijk aan kon optimaliseren zijn in de meeste vakgebieden voorbij. Of dat nu komt door nieuwe concurrenten, veranderende technologie, steeds mondiger klanten of een combinatie daarvan, het is nu belangrijker dan ooit om het best passende product of dienst aan te bieden.

In de praktijk betekent dit dat je meer moet experimenteren om bij te blijven. Op welke dienst zit de klant het meeste te wachten? Welke aanpak is het meest effectief op het gebied van armoedebestrijding? We kunnen veel sneller leren door een experiment – of liever een serie aan kleine experimenten – dan we ooit zouden kunnen doen op de tekentafel. Doe je dat als organisatie niet? Of voelen je mensen niet de veiligheid om fouten te maken die nodig zijn om effectief te experimenteren, dan stagneert je organisatie.

Omdat snelheid en snel in kunnen spelen op verandering steeds belangrijker wordt is het ook noodzakelijk om dat in alle aspecten van de organisatie te verankeren. Dit betekent voor leiders bijvoorbeeld het zo veel mogelijk wegnemen van alles wat een organisatie vertraagt. Dit kan zitten in trage bureaucratische processen, organisatie- en team inrichting, maar bijvoorbeeld ook begrotingsprocessen.

Maak mensen geweldig

Autonomie is het sleutelwoord. Niet voor niets zeggen we dat stabiele zelfstandige teams de motor van de organisatie en verandering zijn. Geef teams heldere kaders mee en zorg er voor dat mensen en teams alles hebben wat ze nodig hebben om de klant of burger zo goed mogelijk te bedienen. Modern agile noemt dit: Maak mensen geweldig. Of dit nu zit in opleidingen, automatisering, de juiste mensen bij elkaar brengen, informatie breed beschikbaar maken of een team niet lastigvallen is. Faciliteer mensen en vertrouw er op dat zij de klus klaren.

Lever continu waarde

De interne mensen zijn natuurlijk niet de enige mensen die we geweldig moeten maken. Uiteindelijk staat er één groep centraal, de klant. Of deze nu gebruiker, bewoner, klant of soms zelfs slachtoffer genoemd wordt, alles waar Agile voor staat is er op gericht om continu voor hen waarde te leveren. Continu is een sleutelwoord in die zin. We leveren waarde niet pas aan het eind van een traject, we streven er naar in een zo vroeg mogelijk stadium al waarde te leveren en op door feedback en leren te verbeteren. Dit voelt soms ongemakkelijk, al naar buiten treden met iets wat voor je gevoel nog net iets te veel houtje touwtje is, maar het betekent dat je al veel eerder iets levert waarmee je voldoet aan een behoefte of een probleem oplost en het geeft je de kans om nog bij te sturen. Je beperkt dus ook risico’s. 

Agile is veel meer dan post-its plakken (die zijn een uiting van transparantie en zelforganisatie). Heb je het gedachtengoed eenmaal omarmd dan ga je de mogelijkheden die het biedt op steeds meer plekken zien en kan je een grote verandering creëren. Het mooie is dat het helemaal niet nodig is om groot te beginnen. Ook een grote verandering kun je in kleine stappen maken door continu te leren en dit gelijk toe te passen.

Bron: Modern Agile – https://modernagile.org/ 

 

Benieuwd wat agile denken, werken en organiseren voor jouw organisatie kan betekenen? Laat je gegevens achter en plan een vrijblijvende kennismaking in.

Michiel van Gerven

Transformation Lead