Star Wars Retrospective

Is jouw team van Stormtroopers het zat om de hele tijd het doel te missen? Verbeter gezamenlijk met deze Star Wars retrospective.
Datum
10 maart 2021
Auteur
Michiel van Gerven
Categorieën
  • Scrum
  • stabiele teams
Organize Agile

Deze Star Wars Retrospective is ontwikkeld door een deelnemer aan onze Agile Coach opleiding. Daar was deze retrospective zo’n succes dat we deze graag breder delen. We noemen zijn naam hier niet omdat hij dat liever niet heeft.

If there is one thing that really sold me on working agile, it was the power of retrospectives; it makes people better.

Wat heb je nodig?

  • Psychologische veiligheid
  • Format: gebruik de illustratie hieronder als voorbeeld
  • Post-its
  • Stiften
  • Ongeveer een uur de tijd
  • Whiteboard, muur of tafel

Elementen

The Rebellion

In het STAR WARS universum zijn de hoofdpersonen onderdeel van de rebellen. Zij strijden tegen het onrecht van de onderdrukking door het Keizerrijk. Waar verzet jij je tegen?

Stormtrooper

In het STAR WARS universum zijn de ‘stormtroopers’ de uitvoering van het beleid. De grondtroepen. Ze zijn berucht omdat ze altijd mis schieten en de helden er daardoor vaak onbeschadigd vanaf komen. Wat gaat er volledig
mis?

R2D2

In het STAR WARS universum is R2D2 de constante factor. Hij weet de helden vak uit benarde situaties te redden met zijn kennis. Altijd is er in zijn ‘circuits’ wel een oplossing te vinden. Hij draagt boodschappen en de geschiedenis over. Wat moet jij absoluut overdragen?

‘Darth Vader’
In het STAR WARS universum is Darth Vader de ultieme ‘Bad Guy’ De executive van de ‘Evil Emperor’ die met harde hand regeert. Ondanks dat ziet hij uiteindelijk hoe zijn pad kan veranderen en kiest hij voor het goede. Wat kan absoluut ook verbeteren?

‘DEATH STAR’
In het STAR WARS universum is de Death star het ultieme wapen van het Keizerrijk. Met een druk op de knop wordt een complete planeet weggevaagd. Een superwapen. Wat is jouw superwapen?

‘BONUS’
Het STAR WARS universum kenmerkt zich door de bijzondere namen van de karakters. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk; Obi-Wan, Qui-con Ginn, BB8, Han Solo etc. Probeer zelf ‘star wars’ te denken. Bijvoorbeeld iemand die Michiel heet en van autoraces houdt word “Mik Tracko”(auto-race-circuit-racetrack; Tracko) of in de overdracht op de Robot manier, als je advies wil overdragen is dat een robot met de naam; @54U (atfivefouru-adviseforyou-advice-for-you.

Werkwijze

Laat je team post-its plakken bij elk element, bespreek de resultaten en kies specifieke verbeterpunten

 

Download de Star Wars retro

Michiel van Gerven

Transformation Lead