Van projectteams naar stabiele agile teams

Wil je ècht wendbaar worden en relevant blijven, dan is de stap naar stabiele teams nodig. Lees verder en zet de eerste stap naar stabiele agile teams binnen jouw organisatie.
Datum
16 november 2018
Auteur
Bart Claassen
Categorieën
  • stabiele teams
Organize Agile

Wat bedoelen we met stabiele agile teams?

Veel organisaties die starten met scrum of andere manieren van agile werken beginnen met dit toe te passen in projectteams. Dit zijn tijdelijke teams die regelmatig samenkomen en binnen een korte tijd een project afronden. Vaak levert dit al veel voordelen op ten opzichte van de oude situatie, omdat deze teams snel en regelmatig waarde opleveren. Naast dat ze tussentijdse feedback van klanten en andere stakeholders gedurende het project verwerken, verbeteren ze daarnaast ook continu hun eigen werkwijze.

Met stabiele agile teams bedoelen we hier (multidisciplinaire) teams die de ene na de andere opdracht van begin tot eind op kunnen pakken. Zo’n team werkt structureel, fulltime samen en wordt niet na het voltooien van de opdracht uit elkaar gehaald. Een fundamentele verandering als je teams structureel succesvol agile wil laten werken. In plaats van mensen naar werk, breng je werk naar mensen. Met andere woorden, je houdt teams stabiel. Dit houdt in dat als er een nieuw project ontstaat, dit werk naar het meest relevante team gebracht wordt of verdeeld over (de backlogs van) meerdere teams.

Met een stabiel team bedoelen we hier met nadruk niet een homogeen team, waarvan de mensen worden ingezet op verschillende opdrachten. Een dergelijke situatie noemen wij eerder een vakgroep of afdeling. Hierbij wordt iedereen ingezet op (meerdere) verschillende projecten die binnen verschillende afdelingen lopen.

De waarde van stabiele teams

Als teamlid zit je dus altijd maar in één team en je hoeft hierdoor niet je aandacht te verdelen over verschillende (project)teams. Dit vermindert de overdrachtstijd en verhoogt de focus, waardoor stabiele teams meer waarde opleveren.

Binnen de software ontwikkeling en in IT is dit inmiddels als jaren gemeengoed, maar daarbuiten blijven veel organisaties vasthouden aan kortlopende projectteams. Wil je als organisatie relevant blijven en je concurrentie voorblijven, dan is het noodzakelijk om deze stap te maken.

De belangrijkste voorspeller van een succesvol team komt uit een verrassende hoek. Dit is namelijk niet intelligentie, competentie, synergie of leiderschap maar veiligheid.

Die veiligheid creëer je door gedurende langere tijd gefocust samen te werken. Elke keer als je een team uit elkaar haalt en een nieuw team start, begin je weer op nul. Dit effect is zelfs zo sterk dat het vaak beter is om werk met een stabiel team op te pakken, ondanks dat het team misschien niet alle skills in huis heeft. Een team dat op elkaar ingespeeld is kan meestal sneller de benodigde skills aanleren dan je in een nieuw team vertrouwen op kunt bouwen.

Wij horen bij veel organisaties dat het bij hen niet mogelijk is om stabiele teams in te richten. Er zijn te veel verschillende projecten en mensen hebben niet de mogelijkheid om gefocust aan één opdracht te werken. Hier leggen zij gelijk de vinger op de zere plek. Dit zijn allemaal symptomen van een groter probleem: De organisatie maakt geen échte keuzes en kan slecht prioriteren. Het interessante is dat hoe meer verschillende dingen er van je gevraagd worden, hoe belangrijker het wordt om te focussen. Alleen door te focussen en dingen één voor één af te ronden, slaag je er in daadwerkelijk continu klantwaarde op te leveren.

Een ander fundamenteel probleem is dat er veel informatie verloren gaat door gebrekkige en langzame communicatie. Ook deze problemen kun je oplossen door een team structureel met elkaar te laten samenwerken, op dezelfde plek en het liefst aan hetzelfde bureau. Doordat informatie door de lucht vliegt, lossen problemen sneller op. Bespreken twee collega’s een probleem, dan kan een derde collega, die de oplossing heeft, gelijk helpen. Daarnaast kan je, wanneer zich een probleem voordoet, sneller schakelen met elkaar.

Ook starten met stabiele teams?

De makkelijkste manier om te starten met een stabiel team is het bij elkaar houden van een projectteam. Geef het team een duidelijke purpose en breidt de werkzaamheden uit, zodat ze fulltime met toewijding samenwerken. Een andere mogelijkheid is het samenstellen van een groep pioniers; een groep enthousiaste collega’s die willen experimenteren en samen met een sterke product owner de uitdaging aangaan.

We raden aan om klein te beginnen, met één of twee teams. Zij lopen tegen de moeilijkheden binnen de huidige structuur van de organisatie aan. Zij gaan als eerste naar de top van de berg en maken de weg vrij voor andere teams.

Bart Claassen

Agile Coach