Versnelde ontwikkeling van Zaanse wijk door agile werken

Woensdag 9 oktober 2109 werd in het Noordhollands Dagblad een pagina toegewijd aan de wijkvernieuwing in Wormerveer. Over een maand sluit het fabriekscomplex Meneba in Wormerveer en wordt dit in sneltreinvaart omgetoverd tot een geheel nieuwe wijk. In april 2019 werd een intentieovereenkomst getekend tussen Zaandstad en ontwikkelaar Waterland Real Estate, vier maanden later ligt er al een anterieure overeenkomst. Een proces dat vaak twee of drie keer zo lang duurt. Het geheime wapen? Agile werken!
Datum
9 oktober 2019
Auteur
Àpun Houben
Categorieën
  • Overheid
Meneba: woningen en hotel

Op de plek van de fabrieken van Meneba wordt een nieuwe buurt gecreëerd waar men kan wonen, werken en recreëren. Er komen woningen, kantoorruimtes, horeca en mogelijk ook een supermarkt. Agile werken middels de scrum methode maakte het voor Zaanstad en Waterland Real Estate mogelijk om snel slagen te maken. Door strakke afspraken tussen de betrokken disciplines en wekelijkse overleggen en besluitvormingen zit er vaart achter de mooie plannen die zij hebben voor de voormalige meelfabriek. Voor Waterland RE was deze werkmethode overigens nieuw.

Ontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben nauw met de gemeente samengewerkt in wekelijkse scrumsessies. Zo hebben we in vier maanden tijd al deze uiteenlopende zaken vast kunnen leggen. Normaal duurt zo’n proces gemiddeld 1 tot 1.5 jaar.”

Lees het hele artikel

Meer weten over de herontwikkeling van Meneba? Klik hier.

Gemeente Zaanstad: een agile organisatie

Vanuit Organize Agile hebben we samen met een scrum master, die we eerder intern hebben opgeleid, het team gecoacht om in samenwerking en onderling vertrouwen de resultaten te halen. We zijn daarom trots op de bijdrage van collega Jens Bosman aan dit project. Ook zien we dit als een voorbeeld van naar buiten gericht en afdelingsoverstijgend opgavegericht werken, een beweging die we van harte ondersteunen.

We waarderen tot slot de jarenlange relatie met de gemeente Zaanstad, gericht op wendbaarheid en het ondersteunen van de vele energieke teams in de organisatie.

Lees hier meer over de transitie van gemeente Zaanstad naar een wendbare organisatie >

Àpun Houben

Marketeer