Virtual Reality voor teams in het FD: Organize Reality

In het Financieel Dagblad van 22 juni 2021 is aandacht voor het grote vraagstuk van deze tijd: hoe werken we effectief samen nu niet alles meer via het scherm hoeft? Veel organisaties zoeken het in het ‘hybride werken.’ Het zou jammer zijn, als dit alleen maar gaat over het combineren van werken op kantoor en thuis. Met Virtual Reality, vervagen de fysieke grenzen namelijk en ontstaat een hele nieuwe samenwerkruimte. Tijd dus voor Organize Reality oprichter Gidion Peters om zijn visie op hybride werken met behulp van VR, met het FD te delen.
Datum
22 juni 2021
Auteur
Gidion Peters
Categorieën
  • Virtual Reality
Organize Agile

Virtual Reality als nieuwe hybride werkplek

Virtual Reality (VR) is nog op weinig plekken bekend als platform om mee samen te werken. We zijn de afgelopen periode gewend geraakt om vooral in 2D samen te werken: vanachter onder meer Microsoft Teams. Je kunt echter ook in 3D samenwerken, zonder elkaar fysiek te hoeven zien: daarmee stap je in de wereld van VR. Het mooie is, dat je daarbij hetzelfde gevoel van nabijheid hebt zoals in een vergaderruimte. Je kunt je vrij bewegen, gesprekken aangaan met wie je wil (zonder dat iedereen alles hoeft te horen) en moeiteloos documenten erbij pakken. Of, als je een tandje creatiever wil samenwerken, de omgeving omtoveren naar een tropisch eiland of ruimteschip, en van daaruit de vergadering voortzetten. Organize Reality ondersteunt alle teams die deze nieuwe ruimte durven op te zoeken. Met enthousiaste reacties, ongeacht de leeftijd van de deelnemers.

 

Samenwerken in de ‘4e ruimte’

Kortgezegd pleit Gidion Peters in het FD voor het inrichten van de “4e ruimte.” Waar thuis en kantoor de 1e en de 2e ruimte vormen, en de gedeelde werkplek of koffiebar de 3e ruimte, is VR een compleet eigen, 4e ruimte. Je stapt deze ruimte in door je VR bril op te zetten. Of je dit nu thuis doet (vanuit de 1e ruimte) of vanuit een VR-booth op kantoor (de 2e ruimte). In deze 4e ruimte kun je hele nieuwe vormen van interactie met elkaar vinden, en letterlijk veel dichter bij elkaar komen dan je op Zoom kan. Volgens Facebook oprichter Mark Zuckerberg onthoud je interacties in VR beter dan je in een traditionele vergadering doet, omdat je geheugen een belangrijke ruimtelijke component heeft. Het is onder meer reden voor Facebook om de werkomgeving in VR de titel “Infinity Office” te geven.

 

Aan de slag met Virtual Reality voor teams

De kans ligt er nu voor leiders en voor bedrijfsvoeringsdisciplines als IT, HR en Facilities om verder te kijken dan de thuiswerkplek en het inrichten van meer ontmoetingsruimtes op kantoor. Teams verdienen meer ruimte dan dat. Door de inzet van VR heb je een volledig nieuw en kosteneffectief platform tot je beschikking waarop teams en grote groepen met elkaar aan de slag kunnen gaan. Het verkennen van de 4e ruimte begint vaak met een VR-introductieworkshop, waarin een team verschillende manieren van samenwerking uitprobeert. Vervolgens ontwikkelt het team met Organize Reality een duurzame vorm van bijeenkomen in VR. En wanneer de VR-brillen eenmaal thuis en op kantoor liggen, wil je niet meer terug. Volgens Gidion Peters staan we hiermee nog maar aan het begin: “Ik zie de opkomst van VR zoals de opkomst van film. We beseften aan het begin nog niet wat er allemaal mee mogelijk was, en filmden in eerste instantie toneelstukken voor het witte doek. Op diezelfde manier zetten organisaties nu de eerste stappen in virtueel samenwerken, waarbij ze vaak blijven haken in 2D applicaties. Virtual Reality maakt hier een flinke sprong voorbij. Het mooie is, dat wie durft, vandaag al aan de slag kan in de 4e ruimte.”

Gidion Peters

Co-founder & agile coach
De wereld van organiseren staat aan de vooravond van grote veranderingen. Ik haal er plezier uit om daar een rol in te spelen: die van innovator. Door het ontwikkelen van nieuwe manieren van denken en werken. Zo help ik leiderschapsteams en organisaties in de VS, Europa en Latijns-Amerika.