Drie must reads voor na de zomer

De zomer geeft mij altijd wat extra tijd om te lezen. De laatste tijd lees ik veel over leiderschap in een wendbare omgeving en daardoor kwamen deze drie populaire verhalen op mijn pad. Het zijn verhalen die verteld worden door militaire leiders. Zelf heb ik geen enkele affiniteit met de militaire wereld, desalniettemin waren dit zeer interessante boeken om te lezen.
Datum
29 augustus 2019
Auteur
Saskia Vermeer-Ooms
Organize Agile

Turn the Ship Around! A True Story of Turning Followers Into Leaders – L. David Marquet

Leiderschap Turn the Ship Around

Het was tijdens een Meetup dat ik voor het eerst over dit boek hoorde. Het thema van de meetup was delegeren in een agile context en we bekeken de video “Greatness” van David Marquet. Dit filmpje heeft me ertoe gebracht om het boek te gaan lezen. Marquet beschrijft zijn ervaringen als commandant op de USS Santa Fe. Hij transformeerde het schip en zijn bemanning met de slechtste aantekening naar een high performing team en schip. Volgens Marquet leunt controle op de pijlers competentie en duidelijkheid. Hij bespreekt deze onderwerpen als zodanig:
● Controle: onderzoek de generieke code van de organisatie voor controle, identificeer besluiten die naar het volgende niveau (naar beneden) kunnen worden gebracht.
● Competentie en kennis: leren moet overal en altijd plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat mensen doordachte beslissingen kunnen nemen, moet men ervoor zorgen dat ze de juiste informatie en kennis hebben om dit te kunnen doen.
● Duidelijkheid: begin met het einde in gedachten, om de bemanning bewust te maken van het grotere geheel.

Het boek bevat ook enkele praktische werkbladen en workshop suggesties die je binnen je organisatie kunt gebruiken om controle naar beneden te delegeren. Als voorbeeld, zouden leiders kunnen beginnen door de volgende zinnen af te maken:
● “Wanneer ik erover nadenk om deze beslissing te delegeren, maak ik me zorgen dat …”
● “Ons bedrijf zou effectiever zijn wanneer [niveau] managers beslissingen zouden kunnen nemen over [onderwerp].”

Een van de belangrijkste principes die Marquet noemt, is om leiderschap op elk niveau te bewerkstelligen. Als gevolg hiervan krijg je een omgeving waar iedereen om je heen verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar acties en iedereen een leider blijkt te zijn.

Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World – General Stanley McChrystal

Leiderschap Team of Teams

Nog een boek afkomstig uit het Amerikaanse leger is dit boek van generaal Stanley McChrystal. Gesitueerd in 2003 tijdens de oorlog in Irak, wanneer de Special Operations Task Force van McChrystal de missie heeft om Al Qaida te verstoren en uit te schakelen. Het probleem waarmee generaal McChrystal wordt geconfronteerd, is dat Al Qaida georganiseerd lijkt te zijn als een wendbaar netwerk. De traditionele manier waarop het Amerikaanse leger is georganiseerd, blijkt deze wendbaarheid niet bij te kunnen houden. Ze worden vertraagd doordat beslissingen die genomen moeten worden langs de traditionele hiërarchische structuren moeten lopen.
Het besef dat ze te maken hebben met een complexe omgeving (in plaats van gecompliceerd) leidt ertoe dat McChrystal de commandostructuur verandert. Door de wendbaarheid, aanpassingsvermogen en samenhang van kleine teams te combineren met de kracht en middelen van de gehele organisatie, realiseert hij het ‘team of teams’ structuur.

Het boek bespreekt een aantal ingrediënten noodzakelijk voor deze ‘team of teams’ structuur:
● het bevorderen van gedeeld bewustzijn, wat betekent dat mensen het grotere geheel begrijpen
● sterke cohesie ontstaat door persoonlijke relaties aan te gaan over de grenzen van het team
● ‘Empowered execution’: leiders moeten kunnen loslaten en hun macht delen, zodat op alle niveaus beslissingen genomen kunnen worden

Een netwerk van transparante communicatie gecombineerd met gedecentraliseerde beslissingsautoriteit helpt vertrouwen over het gehele netwerk op te bouwen. Leiders transformeren zich zo van schaakspeler naar hovenier.

Extreme Ownership: How U.S. Navy SEALs Lead and Win – Jocko Willink and Leif Babin

Leiderschap Extreme Ownership

Het derde boek, dat zich ook afspeelt tijdens de oorlog in Irak heet Extreme Ownership, oftewel extreme eigenaarschap. Het is geschreven door twee voormalige, ‘harde-core’ US Navy SEALS, die nu beiden werkzaam zijn als leiderschaps consultants. In het boek vertellen ze ervaringen die ze hebben opgedaan over het nemen van beslissingen tijdens leven en dood situaties. Enkele uitspraken die ze doen over ‘extreme ownership’:
● Neem de schuld op je wanneer er fouten worden gemaakt
● Maak het simpel om verwarring te voorkomen
● Zorg ervoor dat leiders op alle niveaus de missie begrijpen
● Deel lof uit voor positieve resultaten
● Wees besluitvaardig, stel prioriteiten voer ze uit
● Wees gedisciplineerd in het volgen van plannen, maar flexibel genoeg om je aan te passen

Elk hoofdstuk begint met een verhaal van een situatie die ze hebben meegemaakt in Irak, daarna wordt het onderliggende principe uit dit verhaal uitgelegd, gevolgd door een toepassing van dit principe in het bedrijfsleven.

Conclusie

Je zou denken dat een hiërarchische organisatie als het leger in de laatste plaats tot nieuwe inzichten over leiderschap in een agile context zou leiden. Ik dacht altijd dat het leger voornamelijk werd gedreven door dwingend leiderschap, waarbij het ondenkbaar zou zijn om de schuld op je te nemen voor misstappen van ondergeschikten. Bovenstaande drie boeken hebben echter mijn kijk hierop veranderd. Ze waren zeer inspirerend en ik realiseer me dat wellicht de meest waardevolle eigenschap van een leider is om een goede verhalenverteller te kunnen zijn. Iets dat alle bovengenoemde leiders buitengewoon goed doen. En dat sluit aan bij wat ik eerder heb gehoord over leiderschap: tenzij je een goed verhaal te vertellen hebt, is niemand bereid je te volgen.

Saskia Vermeer-Ooms

Agile Coach