In het echt zijn filmsterren nét mensen

“Volgens mij moeten Nienke en jij eens met elkaar praten.”, dat waren de woorden van Pascal. We hadden net besloten niet met elkaar door te gaan omdat een fulltime Agile Coach voor Pascal’s organisatie geen optie was. Wist ik veel wie Nienke was. Nienke bleek medeoprichter te zijn van Organize Agile: de organisatie die ik nog op mijn netvlies had in mijn zoektocht naar een mogelijk nieuwe werkgever. Maar deze mensen kunnen toch veel meer dan ik? Wat heb ik daar nu te zoeken? Ze hebben toffe klanten en er werken slimme mensen die helemaal “into Agile” zijn. Hier werken echte filmsterren.
Datum
23 september 2022
Auteur
Nan van Grootel
Categorieën
  • Agile coaching
  • Werken bij
Werkvriend Nan

Ik maakte net mijn eerste agile stapjes. Waarom zouden wij in vredesnaam matchen? Ik had het gevoel dat deze club out of my league was. Totdat Pascal me met zijn woorden nieuwsgierig maakte. Nu ik me een jaar tussen de filmsterren van Organize Agile beweeg, merk ik dat ik me er juist uitstekend thuis voel en dat ze gewoon mensen blijken te zijn. Bijzondere gewone mensen, dat wel.

 

Gesprekken met een lange adem

We hebben wat tijd met elkaar doorgebracht in het sollicitatieproces. Het was een aardige bevalling. Kwam dat door mijn atypische profiel? Kwam het door Organize Agile’s atypische profiel? De eerste filtering in de persoon van Kathleen en daarna Jens kwam ik door. Daarna mocht ik dan toch echt met Nienke praten, die ik inmiddels kende van podcasts en serieuze LinkedIn bijdragen. Ik kreeg een opdracht mee naar huis en zou nog een keer terugkomen om medeoprichter Gidion te ontmoeten en mijn opdracht te presenteren. Dat gesprek zal ik niet snel vergeten. Nienke vertelde me dat ze teleurgesteld was in de kwaliteit van mijn presentatie omdat ik me niet goed had ingelezen en daardoor niet goed voorbereid was. Tegelijkertijd kregen we alle drie het gevoel dat we elkaar wel degelijk nodig zouden kunnen hebben. Enerzijds zou ik wat kunnen toevoegen met mijn ervaring en anderzijds zou Organize Agile mij kunnen helpen bij het opbouwen van agile vlieguren. Maar belangrijker nog: de persoonlijkheden sloten gewoon goed aan: openheid, humor, eerlijkheid en professionaliteit gingen in onze gesprekken hand in hand. 

 

Eerst geloven, dan zien

Inmiddels beweeg ik me losjes tussen de filmsterren en eigenlijk kom ik erachter dat Organize Agilers helemaal geen filmsterren zijn maar gewoon hardwerkende professionals die doen wat de klant nodig heeft. En dat geeft mij juist veel vertrouwen om mijn agile vleugels nog meer uit te slaan. Want dat het agile gedachtegoed hard nodig is in de wereld, is wel duidelijk. Ik mag inmiddels mijn meerwaarde laten zien bij meerdere klanten. Dat is het mooie aan Organize Agile: eerst geloven en dan zien. Bij elke ‘normale’ organisatie zou ik een starttraject ingegaan zijn om ingewerkt te worden en me de manier-van-werken eigen te maken. Lekker veilig landen. Hoe anders is dit bij Organize Agile: we geloven in jouw unieke eigenschappen en daarom ben je ook aangenomen dus laat maar zien! Gewoon bij klanten, daar waar de meeste waarde te creëren is. Natuurlijk is dat best een beetje spannend maar hoe mooi is het als je collega’s je uitnodigen om vooral te gaan dóen. Er is oprecht geloof en vertrouwen in andermans kunnen. Dat zorgt er ook voor dat je nogal snel uit je comfort zone gaat: “Probeer maar te fietsen zonder zijwieltjes want van het vallen leer je het meest!” En juist daar zit persoonlijke ontwikkeling. Dat zit hier dus wel goed.

 

Nan van Grootel Agile coach

 

Groeipijntjes

Zijn er dan geen zaken die beter kunnen? Jazeker wel. Zoals in elke scale-up trappen we hier ook in de typische valkuilen. De (onderlinge) communicatie wordt wat formeler en ineens hebben we specialisaties en processen. Waar in de startup-fase iedereen alles deed, staan we nu midden in de transitie naar slimmer organiseren. ‘Automate everything you can’ staat bij Organize Agile nog in de kinderschoenen. Daar kunnen we nog zeker winst boeken. Oprichters Nienke en Gidion zijn ook al niet meer ‘overal van’ en hebben in Jens een prima aanvoerder in huis. Naast mijn inzet als Agile Coach houd ik me bezig met de opleidingstak, Scrum Company. En dat is nog geen gemakkelijke opgave. 

 

Sleutelen aan de basis

Je moet weten dat Scrum Company het oudste bedrijfsonderdeel is. Veranderingen voelen bij Scrum Company als extra pijnlijk want ‘we kennen het al zo lang.’ We willen slimmer organiseren. Hoe dat eruit ziet, weten we nog niet maar we zetten de eerste stappen. Wat tof om te mogen werken aan de wortels van de onderneming. Hier is het per slot van rekening toch allemaal begonnen. Ik kan me helemaal inbeelden hoe Nienke en Gidion het land rondreden met flipovers en stiften in de kofferbak. En nog steeds doen we dat, al dan niet online. 

 

Klaar voor de toekomst

We zijn ons ervan bewust dat opleidingen een -weliswaar belangrijk- onderdeel van de (agile) transformatie zijn, maar consultancy is dat net zo. Daarnaast houd ik me bezig met de toekomst van transformaties en welke leerbehoeften daarbij horen. Scrum en Agile zijn nu  omarmde thema’s maar inmiddels kijken we vooruit en maken ontwikkelingen als ‘DAO’s: Gedecentraliseerd Organiseren’ een indrukwekkende opmars. Om klaar te zijn voor elke toekomst zijn we begonnen aan de ontwikkeling van een transformatie-academie. Hierover ongetwijfeld later meer. 

 

Werkvrienden

Collega Jorike beschreef in haar blog al dat ze in het begin sceptisch was over het begrip ‘werkvrienden’. Ik was dat ook en inmiddels weet ik beter. Hier maak je écht werkvrienden. Het beste voorbeeld hiervan is ons teamuitje naar Oostenrijk. Ik heb op een vakantie echt nog nooit zoveel gelachen als toen. Nienke sprak de profetische woorden: “Ik moet een week mediteren om van deze paar dagen bij te komen.” Iedereen mag zijn wie die is en we zijn allemaal heel verschillend. Maar gelukkig hebben we een aantal karaktereigenschappen gemeen: openheid, humor, en werk-gek. Op naar een mooie lange toekomst met elkaar!

 

 

Wil je ook nieuwe werkvrienden maken?

Bekijk onze vacatures

Nan van Grootel

Uitdager, no-nonsense, vragensteller