Jorike geeft haar eerste maanden als Agile Coach bij Organize Agile een 10

Ik geef mijn werk een 10! Best een extreme uitspraak, toch? Zo voelt het niet. Op 1 mei ben ik, na een maandje vakantie in Mexico, gestart met werken als Agile Coach bij Organize Agile. Vanaf dit moment ervaar ik een flinke dosis werkgeluk. Hoe komt dat? Een eerste werkweek zoals je wilt dat een eerste werkweek is. Doen in plaats van praten. Post it's in plaats van e-mails. En ruimte om fouten te maken en jezelf te zijn.
Datum
9 augustus 2022
Auteur
Jorike Vendrig
Categorieën
  • Agile coaching
  • Werken bij
Agile coach Jorike Vendrig

Mijn eerste werkweek als Agile Coach

Mega spannend, een eerste werkdag bij een nieuwe werkgever na ruim vijf jaar NS. Ik word ontvangen door Jens en Judith en ook Nan werkt vandaag op kantoor. Eerst koffie, heel ontspannen en geen rondje langs duizend collega’s waarvan je bij collega vier al niet meer weet hoe collega één heet en wat hij/zij doet. Judith heeft de hele ochtend de tijd om mij mee te nemen door mijn (volledig geïnstalleerde) laptop. Alles doet wat het moet doen, mijn agenda is al redelijk vol gepland voor de komende weken en met alle collega’s staat een kennismaking gepland. Er worden bloemen voor me bezorgd en gedurende de dag krijg ik appjes van verschillende collega’s om mij welkom te heten. Ik voel me welkom.

De eerste weken wandel ik meer dan in Mexico en de ene na de andere kennismaking eindigt nog volledig in gesprek voor de deur van het kantoor. ‘We praten snel verder, want we zijn nog lang niet uitgepraat.’ Collega’s zijn heel verschillend, maar ik heb één voor één een klik, zowel zakelijk als privé.

 

Van Product Owner naar werken als Agile Coach

In mijn eerste werkweek als Agile Coach start ik direct bij een klant. Het Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag. We starten hier met een driedaagse Gemba Walk, een analyse op de werkvloer waarbij de de tijd nemen om het werk en het bijbehorende vraagstuk te doorgronden. Samen met Jens ga ik er naartoe. Even schakelen is het wel. Aanwezig zijn tijdens een sprintwissel van een IT implementatie, maar niet focussen op de inhoud en de te nemen besluiten. Als Product Owner was ik van de inhoud en wilde ik alles begrijpen, terwijl ik nu als Agile Coach vooral focus heb op hoe het proces en de samenwerking verlopen.

 

Doen in plaats van praten

Op donderdag staat er ‘offerte schrijven’ in mijn agenda van 10.00 tot 15.00. Wat een lange meeting, denk ik vooraf, maar ik laat het over me heen komen. 2 collega’s, een flipover en 3 laptops. Al snel heb ik door dat we niet gaan praten over het schrijven van de offerte, maar dat we daadwerkelijk gaan schrijven. ‘Wat had je dan verwacht?’ De backlog wordt opgesteld, met elkaar refinen we de verschillende blokjes werk en we gaan direct aan de slag. Er wordt naar elkaar geluisterd, samen gewerkt en ondanks het feit dat ik nieuw ben, is er ruimte voor mijn ideeën. We reviewen elkaars werk, passen het aan en zetten het door aan het sales team. Fijn om me al nuttig te voelen op dag vier.

 

Vrijdag teamdag

Op vrijdag is het OA dag en werken we met alle collega’s op kantoor aan de ontwikkeling van het bedrijf en van onszelf. Ik ontmoet de rest van de collega’s en aan het eind van de dag is er een welkomstborrel voor mij georganiseerd op het dakterras. Met Bram als DJ!

Post-its in plaats van mails

Ik was gewend om terug te komen van vakantie met een overvolle mailbox en het grootste gedeelte van de meetings via Teams te hebben. Tegenwoordig loop ik rond met 1 tot 2 mails per dag in mijn postvak in en een zak vol Post-its om te pas en te onpas mee te plakken. Live samenwerken, elkaar aankijken en elkaar inspireren. Ook dit geeft me de bevestiging dat dit de juiste baan voor mij is.

 

Het sollicitatieproces

De overstap van werken als Product Owner naar Agile Coach is voor mij een bewuste keuze geweest. Ik heb deze keuze gemaakt op basis van een – destijds onbewust, maar achteraf overduidelijk – Agile ontdekkingsreis. Als ´Product Owner Datagedreven besturing van Reisinformatie´ merkte ik dat ik me minder intrinsiek verbonden begon te voelen met ‘mijn product’. Toen ik, zeer latent zoekend, bij Randstad solliciteerde op een rol van Product Owner HR, voelde ik hoe enthousiast ik kan worden van werk. Het zette mij aan het denken en hiermee was mijn zoektocht gestart. Ik dronk (veelal digitaal) koffie met Product Owners met een ‘menselijk product’ bij grote corporates en met consultants binnen het HR vakgebied. Door constant tussentijds te evalueren en mijn manier van zoeken aan te passen, kwam ik met de zoekterm ‘Agile HR’ op LinkedIn in contact met Willemijn. Eerlijk gezegd had ik weinig zin in mijn zoveelste netwerkkoffie, maar je moet van goede huize komen als je deze tegenzin kan volhouden tijdens een gesprek met Willemijn. Direct was ik verkocht. Ze vertelde mij dat ze de allerleukste baan heeft en hier de rest van haar leven blijft werken. Waarom? ‘Samen met collega’s de toekomst van werk veranderen.’

Over een aantal dingen waren we het direct eens:

  • Agile is een mindset en zodra je deze mindset kan planten in iemands hoofd, draagt dit bij aan meer werkgeluk. Het puur en alleen uitrollen van modellen, zoals Scrum heeft weinig zin. Bij Organize Agile gaat het om de combinatie van denken, werken en organiseren.
  • Mensen zijn interessant en ik geloof erin dat ieder mens handelt vanuit de beste bedoelingen.
  • Het is leuk om wat langer door te werken met collega’s, omdat we leuk vinden wat we doen. Zowel inhoudelijk sparren (ze vertelden over een boekenclub met managementboeken) als dom met elkaar lachen (terugkomen van wintersport met buikpijn omdat je nog nooit zoveel gelachen hebt) zorgen voor de perfecte combi in een relatie met collega’s.

Een beetje sceptisch was ik toen in het sollicitatiegesprek werd gesproken over ‘werkvrienden’, maar hier is niets minder waar. Bij Organize Agile wordt je direct opgenomen. Een vriendengroep waar je meteen onderdeel van bent. Niet alleen om mee te lachen, maar ook als het even minder gaat. We nemen echt de tijd om te horen hoe het met de ander gaat. En met (hoe confronterend soms ook) ineens 17 coaches om je heen, is het onmogelijk om jezelf niet onder ogen te komen.

 

Ruimte om fouten te maken & direct feedback

‘Ga het maar doen, en als het niet lukt red ik je.’ De snelste manier om iets te leren is – voor mij in ieder geval – is door het te doen. Mijn ervaring is dat het soms spannend is in een nieuwe baan om fouten te maken. Hier heb ik dat gevoel totaal niet. Er wordt niet gekeken naar wat er fout is, maar hoe het de volgende keer beter kan. Zo geef ik bij Organize Agile na 3 weken al mijn eerste Scrum training, waarbij ik een aantal keer op tijd word geholpen zodra ik vastloop. Een beetje oncomfortabel, maar extreem leerzaam. Als je bij Organize Agile werkt, moet je er ook van houden om direct feedback te geven en ontvangen. In mijn eerste week kreeg ik al te horen: ‘Toen ik jou de eerste dag binnen zag komen, dacht ik, pfff ze stelt wel echt veel vragen. Vind ik dat nu irritant? Maar nee, je komt ermee weg. Het moet alleen niet meer worden.’ ‘Dankjewel, Nan.’ Niet eromheen draaien, maar eerlijk en duidelijk. Ik hou hiervan.

 

Jezelf zijn

Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd al gezegd dat het bij Organize Agile niet mogelijk is om niet jezelf te zijn en dat blijkt ook uit de klussen die je doet. Omdat voor mij de overstap van Product Owner naar werken als Agile Coach geheel nieuw is en ik vooral meters wil maken in het coachingsvak, wil ik graag bij veel verschillende klanten werken en leren van collega’s. Een groot deel van mijn collega’s vindt het belangrijk om klussen te doen met een groot maatschappelijk belang. Ik zou soms willen dat ik dat wat meer voel, maar voor mij is het eigenlijk voldoende als ik kan bijdragen aan het werkplezier van de mensen die ik coach en dan speelt het voor mij een minder grote rol welk hoger liggende doel ik daarmee bereik. Natuurlijk is het vetter om ook bij te dragen aan een maatschappelijk doel, maar voor mij is dat op dit moment geen hoofddoel. Misschien komt dat ook nog. Misschien ook niet. Ik vind het heel fijn dat het hier oké is en om niet zeker te weten wat ik voor klussen ambieer en dat deze werkwijze voor mij werkt.

 

Een succesvolle week

De week dat ik deze blog schrijf is een week van successen.

 

Sprintwissel in Helmond

Maandag was de eerste sprintwisseldag van mijn klus bij Gemeente Helmond. Twee weken geleden zijn daar twee Analyse & Intelligence teams gestart met scrummen. Het ene team is verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van managementinformatie. Het andere team houdt zich bezig met informatie over de stad. Op 27 juni startte sprint 1 met als eerste sprintdoel: genoeg leren zodat we op 11 juni een ijsje verdiend hebben. En dat hadden we! Tijdens de retrospective van vandaag: ‘Deze manier van werken brengt ons veel rust. Het is een stuk relaxter werken. We gaan minder van hot naar her en ik ervaar veel meer focus en structuur.’

 

Doelen bereiken

Dinsdag was ik bij het Rijksvastgoedbedrijf, waar Jens en ik een heel andere opdracht hebben. Het aanleren van een agile mindset met als doel betere en snellere besluitvorming. Waar eerder uren werd gepraat over uitzonderingen, zijn nu alle doelen bereikt in beide sessies. Ik word er blij van als ik op deze manier meer focus aan kan brengen en aan het einde van de dag blije gezichten de ruimte uit lopen.

Op de terugweg naar Amsterdam bel ik over hoe ik de komende tijd ga zorgen dat Product Owners bij de Politie beter gaan samenwerken en meer van elkaar gaan leren.

 

Het nieuwe is eraf maar ik ben nog lang niet klaar hier

Nu, 2,5 maand na mijn start, is het echt nieuwe van de baan er wel af en realiseer ik me hoe goed de overstap naar Organize Agile is geweest. Ik vind het geweldig om bij zoveel organisaties te werken, verschillende mensen te ontmoeten, training te geven en te coachen in afwisselende klussen. Ik kijk ernaar uit nog meer te leren en toffe klussen te doen bij Organize Agile, maar nu eerst een weekje vakantie: Berlijn en Praag met vriendinnen.

 

Wil je ook werken als Agile Coach bij Organize Agile?

Bekijk onze vacatures

Jorike Vendrig

Ik geloof erin dat medewerkers de belangrijkste factor zijn om een organisatie tot een succes te maken, met werkgeluk als driver. En als product owner heb ik in de praktijk ervaren hoe agile werken, met focus op mens en resultaat, hieraan bijdraagt. Als de hele wereld Agile zou werken, zouden we met zijn allen een stuk gelukkiger zijn.Als coach stel ik graag prikkelende vragen. Ik ben intrinsiek gemotiveerd om de ander te begrijpen, omdat ik ervan overtuigd ben dat ieder mens van nature goede bedoelingen heeft.