Van blauw naar roze: mijn eerste 3 maanden bij Organize Agile

“Dat zal wel lastig zijn, onboarden in coronatijd?” Dit is denk ik de meest gestelde vraag toen ik van baan wisselde. Ja, deze tijd kenmerkt zich door thuiswerken, gesloten horeca en vooral heel veel tijd voor je laptop. En dus niet: lekker met je collega’s samen door het land reizen op weg naar klanten, samenwerken op kantoor en borrels die uit de hand lopen. Eén van de zeldzame keren dat ik dat meemaakte, was na mijn sollicitatiegesprek in de zomerperiode. Maar toch, na zo'n 100 dagen heb ik écht het gevoel dat ik volledig onderdeel ben geworden van een geweldig team.
Datum
20 januari 2021
Auteur
Bram Eigenhuis
Categorieën
  • waarom agile
  • Werken bij
Organize Agile

Agile gekkies met lef

Eigenlijk begon mijn volgende carrièrestap niet afgelopen oktober, maar drie jaar geleden. Gidion, één van de oprichters, had me ergens in 2017 namelijk al eens een baan aangeboden… terwijl ik naast een toenmalige collega van Berenschot stond. Over lef gesproken. Toen ik wat anders zocht, had ik dan ook snel een idee van een potentiële nieuwe werkgever. Na een telefoongesprek van een uur over van alles en nog wat, werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Tijdens dat gesprek werd me door de andere oprichter, Nienke, duidelijk uitgelegd dat ik écht een ‘agile gekkie’ moet (willen) zijn, want “wij werken thuis ook agile met verbouwingen en zo”. Of ik daar nog even over na wilde denken. Yes, dat is goed, maar eigenlijk wist ik al dat ik de keuze had gemaakt (en inmiddels hangen er bij mij ook post-its op de deur van de wc, in de keuken en heb ik een Scrumbord hangen aan de binnenkant van een kast).

 

 

Little did I know about Agile..

Die opmerking van Nienke heeft me tot denken aangezet. Wat op onze site staat, omarm ik volledig. Maar met mijn toenmalige globale kennis van werkwijzen als Scrum en Kanban dacht ik, jeetje, dat zijn toch niet altijd dé manieren om te werken met elkaar… Op de universiteit en in mijn eerste baan ben ik getraind om een grondige analyse te maken van wat ik voor me zie en dan te bepalen wat de juiste interventies zijn in een werkomgeving. Deze analyse beschreef ik bijvoorbeeld in een mooie PowerPoint. Op geen enkele organisatie past een one-size-fits-all oplossing, dacht ik, dus het voelt een beetje gemaakt om altijd maar Agile te positioneren als dé oplossing. Little did I know about Agile.

Waar ik al snel achter kwam, is dat hetgeen waarvan mensen denken dat het Agile is, niet echt Agile is en dat waarvan mensen denken dat dit goed werkt binnen organisaties, niet weten dat het Agile is. Klinkt vaag, maar ik licht ‘m even toe. Op basis van mijn eigen ervaringen zie ik dat de meeste mensen denken dat Agile voor een groot deel bestaat uit Scrum en dat Scrum een soort projectmanagement is (en wat dat andere deel Agile is, dat is vaag en onbekend, waardoor mensen meestal zeggen “ik weet wel ongeveer wat Agile is”). 

Dit is dus niet wat Agile is, en ik leerde vrij vlug dat mensen die zulke uitspraken of uitingen doen als “we hebben wel eens gescrumd maar het was geen succes”, niet écht hebben gescrumd of kaas hebben gegeten van Agile. Projectmanagement bestaat in allerlei soorten en maten, dus je kunt Scrummen, maar ook andere werkwijzen kiezen voor het succesvol doorlopen van je project. Het is dan maar net waar je voorkeur ligt. Vaak is het geval dat het bij men niet lukt om de positieve effecten van deze manieren van werken te oogsten.

Agile brengt werkgeluk

Wat is Agile dan wel? Tijdens mijn onboarding leerde ik dat een Agile werkomgeving vooral bestaat uit heel veel waarvan we in de arbeids- en organisatiepsychologie al lang weten dat het positieve effecten heeft op het geluk en de prestaties van mensen en organisaties. Agile is een manier van denken, werken en organiseren die gestoeld is op deze wetenschappelijke inzichten. De waarden en principes die de ‘Agile mindset’ vormen, zijn dus al lang bewezen, onderzocht en nog een keer bewezen. Zie daar de grote truc. Agile denken en doen werkt omdat het voortkomt uit ‘al het goede’ en gevormd is tot fundament.

 

 

Om maar even in huis te vallen met een paar voorbeelden: mensen inzetten op hun talenten, regelmatig reflecteren en verbeteringen aanbrengen (zowel op inhoud als proces als samenwerking), prioriteren en focus aanbrengen, de klant betrekken, een veilige werkomgeving creëren, werk inzichtelijk en transparant maken, zelforganiserende teams ontwikkelen (en vooral niet continu ontbinden), rollen duidelijk maken en scheiden, ruis, onnodige communicatie en werk voorkomen, resultaten meetbaar maken, doorlopende focus op waarde leveren… Ik kan nog wel even doorgaan en nog veel meer uitweiden over wat Agile wel en niet is, maar het punt is denk ik duidelijk. Als je echt nog meer wil lezen over wat het wel en niet is, dan kun je Nienke’s blog lezen.

Voor mij betekende dit dat ik werkinhoudelijk in ieder geval precies gevonden had waar ik naar zocht. Organize Agile wil de toekomst van werk veranderen. Ik wil dat vooral doen door het een stuk leuker te maken, door teams en daarmee organisaties écht te helpen om hun resultaten te behalen en te zorgen dat ze het ook nog een beetje kunnen vinden met elkaar.

Werkvrienden

Hoe ik dat volgens de filosofie van Organize Agile doe, leerde ik de eerste twee dagen met een basistraining Agile & Scrum. Op de derde dag stond er een kwartaalmeeting op de planning waarbij ik direct leerde hoe dit team functioneert en wat we nu werkelijk doen. Ik was flabbergasted na die dag: immens strak georganiseerde activiteiten, facilitatoren voor elk onderdeel, diagnose, reflectie en verbetering, post-its, lachen, wandelen en als resultaat een immense hoeveelheid onderwerpen die de revue passeerden. Ik had geloof ik nog nooit zoveel gedaan op één dag. We herijkten de strategie, stonden stil bij wat we wel (en ook niet) hadden opgeleverd, bespraken ontwikkeldoelen en leerwensen… en meer.

De volgende dagen kwam ik in een stroomversnelling terecht. Op mijn derde officiële werkdag had ik een intake met een klant en een werkvriend (zo noemt mijn ‘baas’ collega’s), de dag erna deed ik dit zelfstandig, keek ik mee hoe werkvrienden digitaal via tools als Mural te werk gingen bij klanten. Na vier weken gaf ik zelf de basistraining Agile & Scrum. Inmiddels help ik verschillende organisaties in hun transformatie om Opgavegericht te werken, begeleid ik teams en bouw ik verder aan onze dienstverlening en een community op het gebied van Agile HR

Wat ik tot nu toe één van de meest gave dingen vind aan deze organisatie is de teamspirit. Het is een bijzonder hecht team, dat écht oog heeft voor elkaar. We hebben veel onderling contact, staan voor elkaar klaar (ook als er deadlines moeten worden gehaald), zijn scherp op de inhoud en zacht op de relatie, altijd in voor een borrel, spel of andere vorm van vertier (met VR-games via onze nieuwe dienst Organize Next bijvoorbeeld). Ondanks dat alle contact via schermen verloopt, heb ik daardoor toch het idee dat ik al volledig onderdeel uitmaak van deze club.

 

 

We concludeerden bij de afgelopen strategiedag nog maar eens dat cultuur bepalend is voor het succes van een organisatie. Misschien dat we daarom in coronatijd nog zo goed hebben gepresteerd. Maar los van dat je werkelijk beter presteert in zo’n bloeiende werkomgeving, zorgt het in ieder geval voor een geweldige energie en een groot gevoel van (werk)geluk. Ik sla elke dag met alle liefde mijn laptop open om aan de slag te gaan. Waar dit jaar dus voor veel mensen gestolen kan worden, is dit voor mij een bijzonder mooi jaar. Op naar 2021!

O ja, als je ook werkvriendje wil worden, dan moet je even hier bij de vacatures kijken.

Bram Eigenhuis

Agile coach
Doen we wat mogelijk is of doen we wat nodig is? Toon lef, durf buiten gebaande paden te gaan en heb vertrouwen. In het beste geval bereik je opmerkelijke resultaten en een doorbraak, in het slechtste geval heb je wat goed te maken.